Bokkedjan 5: Utanförskap

Den här veckan handlar Bokkedjan om utanförskap.

Här skulle jag kunna lyfta fram vilken bok som helst av Jonas Gardell! Jag tycker att han är den största nutidsförfattare vi har i Sverige idag och det finns ingen som han som kan skriva om utanförskap, mobbing, ensamhet och andra svåra ämnen på ett så naket, äkta och berörande sätt.

Jag väljer att kapa veckans Bokkedja och bara tipsa om Gardell:

Ett ufo gör entré är en av mina absoluta favoritböcker. Här är uppväxt ett centralt tema och boken handlar om att växa upp, växa ur, bli en person. Kanske ett ufo. Jag älskar den här boken!

Präriehundarna är en annan bok av Jonas Gardell. Här berättas det som en samling ovanliga människors och deras liv och drömmar. Redan framsidan skvallrar om att boken handlar om ”monster”, ”knäppskallar”. Insidan rymmer en störande och berörande berättelse.

Den tredje boken jag vill tipsa om är Jenny – fortsättningen på En komikers uppväxt och Ett ufo gör entré. Här är det Jenny som har huvudrollen och det är en obehaglig historia om mobbing, utanförskap och utnyttjande som rullas upp långt senare, när de osäkra, finniga tonåringarna har blivit vuxna och utåt sett lever medelsvensson och fint, men innerst inne är märkta över det som hänt dem under åren i grundskolan i Paradiset på jorden – Sävbyholm.

Ett ufo gör entré - Jonas Gardell Präriehundarna - Jonas Gardell Jenny - Jonas Gardell

Åh! Gardell! Läs! Och ni har väl inte missat att hans De halvt dolda visas på SVT på torsdagar?


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.