Februari 2023: de där novellerna

Februari är här! Precis som jag förutspådde i januari blev det min tur att hämta upp Frida Ramstedts Handbok i möblering för några veckor sedan. Jag tycker att Ramstedt skriver klokt och intressant: jag har liksom inte haft sug att läsa så många andra böcker (att det är lång kö och att den därför måste lämnas tillbaka ganska snart spelar kanske också in). De där novellerna jag hade planerat för december (och januari) är med andra ord fortfarande olästa. Och vad gör väl det! För nu är det februari: ny månad, nya möjligheter.

Februari verkar vara det nya januari, dessutom. Det är först nu dansskolan startar sina kurser, så dans är något jag ser fram emot den här månaden. Jag har dessutom biljett till en dansföreställning på operan och det ska bli så kul att komma iväg på den tillsammans med vänner med samma dansintresse som mig själv. I övrigt har jag inte så mycket planer de kommande veckorna. Det har känts oväntat segt att komma tillbaka efter julledigheten. Trots att det blir ljusare för var dag känns det orimligt drygt att gå upp tidigt på morgonen. Det är bäst att inte peta in för mycket i kalendern.

I februari är förresten dags för traditionsenligt bokrea så småningom (start 21:a februari). Nu, när flesta verkar läsa och lyssna på sina böcker i sina mobiler, har den kanske spelat ut sin roll, men jag tycker fortfarande att bokrea är förknippat med ett visst mys, kanske för att jag så sällan är i bokhandeln annars. Jag siktar på att köpa något trevligt till mig själv och något till dottern. Återkommer med vad!

Bland det som inte reas ut, eftersom det är helt nyutkommet den här månaden, är jag mest nyfiken på:

  • Cirkelns fyra hörn av Jerker Virdborg. Jag har inte hunnit jättelångt med den där novelläsningen, men jag har läst en del noveller, däribland flera ur Jerker Virdborgs Skyddsrummet Luxgatan, en fantastisk samling med berättelser om ett Sverige indraget i krig och konflikt. Cirkelns fyra hörn är en annan berättelse – förlaget beskriver den med orden: ”Cirkelns fyra hörn är en roman om minne, historieskrivning och arv, spännande och klaustrofobisk i en stil som Jerker Virdborg behärskar som ingen annan.” Vill läsa!
  • Du vill inte mer av Alexander Mahmoud. Jag har prenumererat på DN från och till i många, många år och då har jag naturligtvis lagt märke till Alexander Mahmoud, en av deras mycket skickliga fotografer. Du vill inte mer är hans självbiografi. Känns mycket intressant att läsa en biografi från någon som skildrat stora samhällshändelser under många år.
  • När bror dör av Emilia Aalto. Debuterande Emilia Aalto har skrivit en berättelse om ”en brors liv och död – men också en anklagelseakt mot den decentraliserade vård som dagligen låter människor falla mellan stolarna.”. Det känns som en brännande och viktig skildring, tycker jag. Jag får också intrycket att det är precis den poetiska och koncentrerade berättelse som jag brukar tycka så mycket om.

Vad läser du i februari?