Låt det växa - fyra texter om odling och trädgård

Låt det växa: Fyra texter om odling & trädgård

Jag fick en så tjusig ask med noveller om trädgård och odling! Underbart och passande tema, kan jag känna, nu när så mycket händer i trädgården och det är som mest intensivt med vattning och gräsklippning. Det är också en väldigt trevlig blandning av texter, tycker jag. Här finns både en skönlitterär novell, en poesisamling i novellformat och två essäer.

Är det så mycket begärt av Lotta Lundgren

Betyg: 5 av 5.

Är det så mycket begärt är Lotta Lundgrens skönlitterära debut och en tragikomisk berättelse om ett ungt par som lämnar Stockholm för landet och för en dröm om självhushållning. Det visar sig snart att det egentligen är den ena partnerns dröm, medan den andra åker på det slitsamma att pendla långt, stå för hushållets enda inkomst och ständigt bli tjatad på för att han ”inte hjälper till” och bidrar med någonting där hemma. Det är vår och en intensiv tid för den som vill starta upp storskalig odling. Det är givet att det inte kommer att gå som på räls.

Det här var verkligen en novell i min smak: rolig, knasig, överraskande och med en stor portion kärlek till odlandet. Berättelsen om stockholmaren som flyttar ut till landet har man hört förut, men det här görs faktiskt på ett nytt sätt. Jag blev glad och överraskad över utvecklingen: hur den grovt osympatiska huvudpersonen trots allt kunde göra en resa och vid berättelsens slut ändå framstå som en rätt skön person.

Är det så mycket begärt gavs ut av Novellix 2023. ISBN: 978-91-7589-568-0.

Poems av Göran Greider

Betyg: 5 av 5.

Poems är en liten diktsamling av Göran Greider. De flesta av de femton dikterna är hämtade från Dala-demokraten och några kommer från samlingarna Katterna kommer in från mörkret, I trädgården hörs andra ekon och En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande. Dikterna är underbara kärleksförklaringar till en trädgård, till minnen växterna bär med sig, till jorden och till livet. Det är också en vemodig liten berättelse livscykeln: det som lever ska en gång dö.

Jag älskade den här samlingen! Det är min första bekantskap med Greiders poesi och jag har nu en stark längtan efter att läsa mer. Det här gick rakt in i hjärtat.

Poems gavs ut av Novellix 2023. ISBN: 978-91-7589-569-7.

Att så ett frö av Elin Unnes

Betyg: 4 av 5.

Att så ett frö, av Elin Unnes, är en härlig essä om fröer. Här finns helt förbluffande fakta om fröer och märkliga växter: ”världens ensammaste växt”, som lever i Namiböknen, blommor som med sin doft lurar insekter att pollinera, violer som självbefruktar sig i slutna knoppar och mycket annat. En mycket kul liten bok för den växtintresserade.

Att så ett frö gavs ut av Novellix 2023. ISBN: 978-91-7589-570-3.

Det kommer alltid en ny maj – min trädgårds nio månader av Hanna Wendelbo

Betyg: 4 av 5.

Det kommer alltid en ny maj, av Hanna Wendelbo, är precis vad det låter som: en slags dagbok från januari till oktober, månader när Wendelbo låter sitt intresse för trädgård ta stor plats. I januari plockar hon de första små blommorna, i oktober stängs trädgårdsåret när frosten kommer. Däremellan finns tid för planering, förväntan, sådd, vattning. Det är härligt att följa en riktig växtnörd över odlingsåret. Och att fascineras och avundas vilket långt trädgårdsår Wendelbo har i sin skånska trädgård.

Det kommer alltid en ny maj gavs ut av Novellix 2023. ISBN: 978-91-7589-571-0.


Kommentarer

2 svar till ”Låt det växa: Fyra texter om odling & trädgård”

  1. perfekt sommarläsning

    1. Verkligen!!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.