Mitt barn är fortfarande väldigt förtjust i böcker, och jag är så tacksam och glad så länge det håller i sig! Vi plöjer böcker i en otrolig hastighet och besöker biblioteket frekvent. Här är några guldkorn från den senaste tidens läsning. Min dotter är 2,5 år. Jag tycker inte man ska vara rädd för att läsa böcker som egentligen riktar sig till lite äldre barn (så länge ens barn uppskattar det, naturligtvis). Jag tror att merparten av böckerna nedan är tänkta för barn ca 3–6 år, men de har uppskattats här hemma i alla fall.

Dumma teckning! av Johanna Thydell och Emma AdBåge

Dumma teckning! är en augustprisnominerad bilderbok om syskon som ritar. Storebror vet precis vad han ska rita. Lillasyster får inte till det som hon vill. Dumma teckning! Här finns garanterad igenkänning för den som har flera barn (vilket vi i och för sig inte har) och garanterad igenkänning för den som har ett barn som vill mer än vad hen riktigt klarar av <3.

Dumma teckning! är skriven av Johanna Thydell och illustrerad av Emma AdBåge. Den gavs ut av Alfabeta 2017. ISBN: 9789150119329.

Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg

Jag vet inte om jag tycker att Hemma hos Harald Henriksson är en så bra barnbok egentligen, det är mer att den är kul att läsa eftersom man får en helt annan berättelse som vuxen. Det blir en barn- och vuxenbok i ett. Det barnet uppfattar: en berättelse om när huvudpersonen hälsar på hos kompisen Harald Henriksson. Det man som förälder förstår från bilderna: huvudpersonen följer med sin mamma från förorten till tjusiga villakvarter och leker med sonen i huset medan mamman städar.

Hemma hos Harald Henriksson är skriven av Uje Brandelius och illustrerad av Clara Dackenberg. Den gavs ut av Lilla piratförlaget 2018. ISBN: 9789188279989.

Kiosken av Anete Melece

Det kan hända att jag uppskattar Kiosken mer än vad min dotter gör, men jag tycker den är FANTASTISK. Den är fantastisk redan från framsidan, faktiskt. Där sitter hon, Olga, i sin kiosk, där man har gjort hål för luckan, så att man kan se henne sitta där inne. Olga har en uppskattad kiosk och många stamkunder. Allt är frid och fröjd, men egentligen… kan hon inte riktigt lämna kiosken. På kvällen drömmer hon sig bort, i sin kiosk, och bläddrar i resemagasin. Tills hon oväntat reser iväg på riktigt, med kiosk och allt.

Kiosks är skriven och illustrerad av Anete Melece. Den har översatts från lettiskan av Juris Kronbergs och gavs ut av Lilla piratförlaget 2020. ISBN: 9789178131129.

Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula av Lennart Hellsing

Lennart Hellsing är en av mina barnboksförfattarfavoriter och det har smittat av sig på dottern, som kan gå omkring och ramsa emellanåt. Ibland blir inte orden exakt rätt, men man brukar höra på melodin vad hon menar. Ju fler barnböcker jag läser, desto mer tycker jag faktiskt om Hellsing. Det finns många som rimmar och ramsar i barnböcker, men få gör det med en sådan snits och finess som honom. Vi har en tjusig Hellsing-antologi (Dinkeli dunkeli doja) hemma, men lånade ändå Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula när vi var på bibblan senast. Här finns såklart några favoriter som återfinns i båda böckerna (däribland Moster Ester <3), men faktiskt också några nya bekantskaper. Illustrationerna är ett kapitel för sig. Alla 13 ramsor är illustrerade av lika många skickliga illustratörer: underbara bilder, som är härliga att upptäcka tillsammans med dottern.

Lennart Hellsing-texterna i Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula är utvalda av Emma AdBåge, Lisen Adbåge, Ellen Ekman, Maria Fröhlich, Joanna Hellgren, Niklas Hillborg, Sepidar Hosseini, Malin Koort, Moa Romanova, Nathalie Ruejas Jonson, Jesús Verona, Lena Sjöberg och Erik Svetoft, som också har illustrerat. Boken gavs ut av Rabén & Sjögren 2019. ISBN: 9789129715934.

Vems fel? av Stina Wirsén

Vem-böckerna läser vi om och om och om och om igen här hemma. Jag älskar dem! Och dottern tycker också om dem. Böckerna befolkas av nallegrisar, kaniner o.s.v. o.s.v. men bjuder på SÅ mycket igenkänning, inte minst för föräldrar… Wirsén är oerhört skicklig på att hitta vardag och småbarnsliv att skildra i barnboksform. I Vems fel? är det en speciell dag på förskolan: alla får ta med sig ett gosedjur. Knatt tar med sig gosebatman. Är Batman verkligen ett gosedjur? Ja, det tycker Knatt är självklart. Fast när lilla hund kommer med sin regnbågsglitterenhörning duger inte Batman längre…

Vems fel? är skriven och illustrerad av Stina Wirsén. Den gavs ut av Bonnier Carlsen 2022. ISBN: 9789179773960.