Tematrio: Ursprungsbefolkning

Den här veckan handlar Tematrio om ursprungsbefolkningar:

Berätta om tre romaner som skildrar ursprungsbefolkningar och kolonisation!

Jag tycker att ursprungsbefolkningar och kolonisation är ett intressant och viktigt ämne, men varje gång det kommer på tapeten så känner jag mig lika oupplyst. Framför allt skäms jag lite över att ha sådana kunskapsluckor när det gäller vårt lands egna ursprungsbefolkning, samerna. Jag kan faktiskt inte smälta att jag i grundskolan har lärt mig hur mycket som helst om indianer, aboriginer etc, men inte fått lära mig ett skit om samernas historia och kultur. Jag tycker att det är oerhört pinsamt /för mina lärare/.

Jag har försökt täcka upp lite av mina kunskapsluckor genom att läsa den relativt nyligt utkomna boken Stulet land. Utöver det känner jag över huvud taget inte till några fler böcker om och/eller av samer. Det ska bli ytterst spännande att se om någon Tematrio-anhängare kan ge mig något nytt boktips på den fronten.

En person som studerar urbefolkningen utanför Nya Guinea är i alla fall en av huvudpersonerna i Agneta Pleijels fina bok Lord Nevermore. Det är en av mina favoriter tack vare sitt vackra språk, men också tack vare alla reflektioner kring kvinnofrågor.

Jag har lite svårt att komma på en tredje bok, men det får bli ungdomsboken Luktar det regn, som handlar om bushmen och deras framtid.

Stulet land - Lennart LundmarkLord Nevermore - Agneta PleijelLuktar det regn - Lesley Beake


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Ursprungsbefolkning”

 1. Torbjörn: Tack för tipset. Jag har faktiskt läst Onåd och tyckte väldigt bra om den! 🙂 Jag kommer nog att läsa mer av Coetzee framöver.

  Vad kul att du länkar mig! Tyvärr har jag ingen länklista i dagsläget. Men jag kommer säkerligen att besöka din sida ändå. 🙂

 2. Hej,

  I det här sammanhanget tipsar jag gärna om boken “Onåd” av Cloetze.

  Visserligen handlar den inte om ursprungsbefolkningar direkt, men den handlar om maktförhållandena mellan raserna i sydafrika – efter apartiedregimens fall!

  Jag har förresten lagt till din blogg i min länklista över bokbloggar.

  Om du vill får du jättegärna länka till mig!

  På min blogg har jag en länksamling till skrivtävlingar, hundratals bokbloggar och bokhandlare.

  Mvh.
  Torbjörn (Litteraturpalatset)

  http://www.litt.se

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.