Augusti: slut på semestern, fortsättning på sommaren

Augusti är här, semestern är slut, men sommaren pågår såklart ett tag till. Semestern har gått sanslös fort. På många sätt skulle man kunna se det som en mindre optimal semester. Den inleddes ju med att dottern fick öron- och ögoninflammation, som jag sedan smittades av och inte blev av med förrän en antibiotikakur senare (hörseln vet jag knappt om jag har tillbaka fullt ut än…). Vidare har vi varit utan bil hela semestern, vilket knappast hade varit något problem till vardags, då vi båda brukar cykla till våra jobb och inte brukar vara i behov av bil, men såklart kändes lite segare såhär på semestern, då vi hade en del resor inplanerade. Mitt i semestern snubblade dottern på en matta och flög med huvudet före in i en järnsäng hos sin farmor, som bor skapligt långt från närmsta sjukhus. Eftersom det fanns tecken på hjärnskakning blev det ett samtal till 112 och en ambulansfärd. Jag har fått mitt livs första fästing (blä!). Vädret har varit ostadigt och bjudit på skapligt mycket regn.

Men! Jag skulle ändå säga att jag har haft en riktigt, riktigt bra semester. Dottern får kanske ett ärr i pannan, men det var ingen hjärnskakning. Så fort ambulansen kom blev hon sig själv igen och pratade större delen av resan till sjukhuset. Inte en, utan två, nallar rikare kunde vi lättade åka hem och hon har bara mått fint sedan dess. Mitt fästingbett har inte lett till någonting särskilt (har såklart vaccinerat mig mot TBE). I det stora hela kan man inte säga annat än att vi har mått bra.

Vi kanske inte gjorde riktigt alla utflykter vi hade kunnat göra, men de viktigaste resorna klarade vi av med hyrbil, som dessutom försäkringsbolaget bekostade till största delen. Med lånad bil tog vi oss till Piteå och lyckades pricka in semesterns soligaste dagar och kunde därmed bada och njuta tillsammans med släktingar som semestrade där samtidigt. Med hyrbil tog vi oss först till idyllen på en gård vid Lögdeälven, där vi mötte upp ett stort kompisgäng, åt god mat och hade det allmänt nice. Därifrån körde vi söderut, till Furuvik, där vi mötte upp några andra goda vänner och besökte parken, vilket var fantastiskt roligt för både dottern och oss andra. Dag två i parken blev betydligt kortare än tänkt eftersom det regnade så våldsamt, men det gjorde ingenting. Vi hade redan hunnit med så mycket kvällen före, när det dessutom var extremt lite folk och just inga köer till någonting, och när det började regna tajmade det dotterns vilostund perfekt. Från Furuvik åkte vi vidare mot Öregrund för att träffa min släkt. SMHI hade lovat regn hela veckan, men även om det regnade flera eftermiddagar, måste jag säga att det mestadels var soligt. En vecka i Öregrund går alltid för fort, men vi hann träffa en hel del nära och kära och dessutom shoppa loss på loppis (i solgass).

Man hinner aldrig med allt man tänkt sig, så är det, men nog har vi hunnit med mycket. Jag känner faktiskt att jag har flängt omkring alldeles lagom mycket och varit hemma och skrotat alldeles lagom mycket. Dessutom har jag hunnit sluka böcker. Jag har läst betydligt mer än vanligt, vilket kanske inte märks så mycket här, men så är det i alla fall. Jag har både läst och lyssnat. Och läsningen fortsätter, fast nu blir det såklart i konkurrens med… jobb. För ja, nu är jobbet igång igen, och visst känns det lite deppigt att semestern är över, men sommaren fortsätter som sagt ännu.

Vill du ha några tips på nyutkommet så kommer det här:

  • Det kom ett brev från München av Håkan Nesser. Ännu en bok om Barbarotti och Backman! Det utlovas släktträff under pandemin och ett mord – japp, det är alldeles säkert en alldeles lagom spännande bok. Jag älskar Nessers stil – han skriver på ett alldeles eget sätt, som brukar anas redan i titeln.
  • Kvinna utan mask av Hanne Vibeke Holst. Jag läste Holsts roman Som pesten strax innan pandemin bröt ut. Det var lite kusligt, men det var också en mycket bra bok som gav mersmak. När Holst nu skriver en roman om en kvinnlig konstnär i 30-talets Paris prickar hon in grej, på grej, på grej som känns intressant.
  • Min bokvärld av Kerstin Ekman. Kan Kerstin Ekman vara vår tids största svenska författare? Hon är helt otrolig! Det känns jättespännande att få följa med in i hennes bokvärld, som säkerligen också ger en del nycklar till hennes eget författarskap.
  • Repris av Johan Kling. Jag har i och för sig inte läst något mer av Johan Kling, men jag håller hans debut, Människor helt utan betydelse, som en av mina största läsupplevelser. Självklart är jag nyfiken på hans självbiografi, Repris.
  • Själens telegraf av Amanda Svensson. Svensson har skrivit flera av de senaste årens mest uppmärksammade svenska romaner. Kanske har du också läst Ett system så magnifikt att det bländar?, som exempel. Nu kommer Själens telegraf: en berättelse om kärlek och ägande, lojalitet och svek.
  • Skymning 41 av Kjell Westö. Ja, det kommer många intressanta böcker i augusti, men ingenting lockar mig så mycket som det här! Det är väl ingen uppföljare till Hägring 38, men jag förväntar mig ett lika spännande tidsdokument och en lika berörande berättelse. Jag älskade Hägring 38. Det är en riktig favoritbok. Skymning 41 beskrivs som en drabbande kärleksroman om en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert, allt är skört i skymningsljuset.
  • Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist. Den här romanen är redan utkommen, men jag har missat den förut. Här utlovas skräck i skärgården. Jag känner på mig att det kan vara riktigt obehaglig läsning, särskilt för mig, som är uppvuxen ungefär i John Ajvide Lindqvists trakter.

Vad läser du i augusti?


Kommentarer

Ett svar till ”Augusti: slut på semestern, fortsättning på sommaren”

  1. […] Läs hela inlägget av Bokblomma här –> Augusti: slut på semestern, fortsättning på sommaren […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.