Köp inte den här boken: mitt år med köpstopp

Köp inte den här boken får väl anses vara en passande titel till den här boken, som handlar om Grammings år med köpstopp. Efter att ha läst en krönika om onödig shopping bestämde sig Gramming för att ta ett år utan klädshopping, uteluncher, fika på stan och annan shopping som inte är absolut nödvändig. Boken är uppställd lite som en dagbok, där författaren skriver om vad hon funderar på att köpa, vad hon inte köper och vad hon reflekterar över kring köpstopp och hållbar utveckling.

Innan jag läste boken hade jag inte hört talas om det här projektet, men när jag läste den upptäckte jag att Gramming bloggade under tiden. Det märks att bloggen har legat till grund för denna bok, för den känns ganska ”bloggig” och det är många gånger jag önskar att den vore en blogg, så att jag kunde klicka mig fram till alla de artiklar, bloggar och webbsidor som hon tipsar om. Jag tror faktiskt att jag hade uppskattat att följa bloggen 2007 mer än vad jag nu gjorde när jag läste boken. Jag tycker ändå att det var en trevlig liten bok, som är inspirerande på så sätt att den tydligt visar att man kan leva ett ”vanligt liv” utan att för den sakens skull shoppa sådant man inte behöver. Lite av min positiva inställning till den dog dock när jag diskuterade den med en vän, som klyftigt påpekade att det är lite märkligt att ge ut en bok om att frivilligt avstå från shopping när det finns så många människor som faktiskt inte har råd att shoppa. Det fick mig att känna mig rätt dum, för visst har han rätt. Boken tar verkligen upp ett ordentligt lyxproblem. Samtidigt tror jag faktiskt att många kan behöva reflektera över konsumtionssamhället och hållbar utveckling.

Att jag själv läste den här boken beror mest på att jag faktiskt är väldigt intresserad av miljöfrågor och är man det så finns det mycket tips och länkar (ja, länkar, trots att det är en bok!) att ta del av i den här boken. Det uppskattar jag!

I korthet

Rekommenderas för: Alla! Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och alla böcker som kan väcka tankar om vår livsstil och hållbar utveckling är viktiga att läsa.

Betyg: 4 kundvagnar av 5.

Om Köp inte den här boken! och om Ann-Christin Gramming

Ann-Christin Gramming blev inspirerad till ett år utan onödig konsumtion när hon läste en recension av Judith Levines bot Not buying it. Under sitt köpstoppsår började hon blogga och hon bloggar fortfarande: Köpstoppsbloggen.

Utgivningsår (första utgåvan): 2008 (Hexa).
Antal sidor: 203.
Andras röster: Asfaltblomman, Ett hem utan böcker, Ekofamiljen.

Baksidestext

Ett helt år utan shopping? 365 dagar utan cafébesök och nya kläder? 52 veckor utan att handla böcker, tidningar och skivor? Kan du tänka dig det?

Det kunde Ann-Christin Gramming. Under ett helt år vägrade hon köpa annat än det mest livsnödvändiga. I den här boken berättar hon medryckande och inspirerande om sina upplevelser som ”konsumtionsrebell”.

”Köp inte den här boken!” är skriven i dagboksformat och berättar lättsamt om hur det är att inte konsumera. Här hittar du massor av konkreta och praktiska tips för din egen väg till en uthållig konsumtion.

Ann-Christin är född i mitten av 70-talet. Hon bor med man och två barn i en lägenhet i Göteborg. På fritiden dricker hon gärna te och läser böcker. Hennes blogg har blivit mycket uppmärksammad och hon har varit en flitig gäst i TV-soffor, tidningsartiklar och radioprogram.


Kommentarer

4 svar till ”Köp inte den här boken: mitt år med köpstopp”

  1. […] var ett bra tag sedan jag läste Köp inte den här boken, som handlar om Ann-Christin Grammings år med köpstopp. Nu är begreppet ”köpstopp” […]

  2. […] fem år sedan läste jag Köp inte den här boken, som handlar om Ann-Christin Grammings år med köpstopp. Boken är i princip hennes blogg i […]

  3. […] Det har även funnits perioder när det har gått “köpstopp”-trender (har ni läst Köp inte den här boken förresten? Den handlar om ett riktigt köpstopp ;)) för att folk vill beta av sina hyllor som kan […]

  4. Haha, ja, visst blev man besviken på “räddaren i nöden”? Jag hade ganska så stora förväntningar när jag satte igång med den, så det kanske är därför jag fortfarande lutar lite åt att den kaaaanske var bra. =)

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.