Hållbart läsande #tbt

Idag gör jag en dykning ner i arkivet igen. Throwback thursday, #tbt, ni vet? Jag har kallat det Nostalgitorsdag ett tag, men nu kände jag att jag ville ha ett lite kortare ord. 🙂

Hur som helst. Jag hittade ett inlägg där jag uppmärksammar att Månpocket och Bonnier pocket hakat på ekotrenden och tagit initiativet till klimatsmarta pocketböcker: klimatkompenserade, FSC-märkta och med ett bidrag till världsnaturfonden. Jag tyckte att det var kul, men genomskådade det såklart som ett PR-knep. Då, liksom nu, konstaterade jag att man inte kan konsumera sig ur en klimatkris. Vill man göra en verklig insats för miljön får man dra ner på konsumtionen. Helt enkelt. Sedan skriver jag:

Jag blir ibland lite förvånad när jag läser bokbloggar där bloggare berättar om sina imponerande bokhyllor med, ibland, hundratals outlästa titlar. När bokbloggare pratar om ”köpstopp” innebär begreppet att man vill försöka minska antalet inköp för att ”outläst”-hyllan helt enkelt har blivit för välfylld, inte att man vill ”köpstoppa” för att försöka minska konsumtionen i klimatsyfte. Naturligtvis har jag ingen åsikt om andras bokinköp, men när jag läser om det så inser jag att jag nog helt saknar den där ”samlar”-genen som andra litteraturälskare tycks bära på. Och glad för det blir nog miljön. Och biblioteken.

Och här kommer det pinsamma. Hur många olästa böcker har jag i min hylla? Jo, 57 pappersböcker! 😮

Men någon shopoholic är jag faktiskt inte. Jag vet inte riktigt hur jag har samlat på mig alla dessa böcker… Men det är väl det att det har skett över lång tid. Sedan är det kanske också en del av problemet att konsumtion är så inrotat i vår kultur och ett sådant vanligt tidsfördriv att vi gör det utan att reflektera…

Hur många outlästa böcker har du? Har du haft köpstopp någon gång?

Här är mitt inlägg från 2011.

Och här är några böcker och inlägg på temat hållbar utveckling/miljö/klimat. Köp inte den här boken är kanske den mest relevanta boken jag läst om den här frågan. I den får läsaren följa när författaren utmanar sig själv till ett år med köpstopp.

Köp inte den här boken - Ann-Christin Gramming


Kommentarer

2 svar till ”Hållbart läsande #tbt”

  1. Har också funderat mycket på det där med hur mycket vi konsumerar. Ändå har det tagit mig ett tag att bli mer kritisk till min konsumtion av just böcker. Kanske för att det känns mysigt att ha ett eget litet bibliotek, vad vet jag. Det har i vilket fall inte varit på min radar tidigare, men nu de senaste åren har jag börjat försöka tänka mer aktivt på det där och försöker nu att skära ned på inköpen och framförallt fokusera på att läsa ut de böcker som är olästa i min bokhylla ännu.

    1. Själv är jag inte speciellt kritisk till just bokkonsumtion, men jag tycker nog att all konsumtion borde ske med viss eftertanke. För egen del är det nog kläder som är min svagaste sida. Det är så kul att shoppa kläder! Böcker kan jag lika gärna låna på bibblan. Inför varje flytt blir jag bara mer och mer bekymrad över boksamlingen.. 😮

      Men absolut: det är verkligen mysigt med ett eget litet bibliotek. 🙂 Och det är ju svårt att hitta argument mot kultur, tycker jag.. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.