Det här är den tredje delen i Vilhem Mobergs Utvandrarserie, som utspelar sig i mitten av 1800-talet då den stora utflyttningen till Amerika började. I den här boken har utvandrarna från Ljuder i Småland, Karl-Oskar och Kristina och barnen, slagit sig ned i Minnesota. De kom till Amerika med fattigdom, men nu, efter fyra år i sitt nya hemland, börjar de att klara sig rätt bra.

Karl-Oskars bror, Robert, som gav sig av till Kalifornien efter guld återvänder äntligen, men någonting hos honom är förändrat och vännen Arvid, som han lovade att hålla ihop med, har han inte med sig. Robert har skaffat pengar som han påstår sig ha tjänat på guld, men Karl-Oskar har svårt att tro sin bror, som har lätt för att ljuga.

Den här boken är mästerlig. Det är sällan det känns som om man känner bokens huvudpersoner, men här är det verkligen så. När man läser boken vill man bara läsa mer och veta hur det går för utvandrarna och man lever sig in i boken på ett sällsynt sätt. Efter att ha läst boken får man dessutom veta väldigt mycket om livet för en nybyggarfamilj under den här tiden.