Alberte och Jakob

Serien om Alberte - Cora SandelDet händer inte så ofta, men ibland bara ramlar de över en: de riktigt bra läsupplevelserna. Alberte och Jakob hör till denna kategori, och är faktiskt bland det mest betagande, ömsinta och fantastiska jag har läst på mycket länge.

Boken saknar action och spänning, men vinner stort på att den tränger in på djupet på ett sätt som få berättelser gör. Det är svårt att inte beröras av Albertes liv. Hon är yngsta dottern i en familj, som vill se välbärgade ut utåt, men egentligen inte har råd med sonens, Jakobs, skolgång, och definitivt inte har råd att bekosta Albertes dito. Livet ter sig ganska innehållslöst och till och med att ha drömmar verkar vara att kräva för mycket i denna iskalla nordnorska stad, där folks enda nöje är skvaller.

För Albertes del är det upplagt för besvikelser. Hon gör sin mor ledsen genom att inte vara den vackra dotter hon borde vara och genom att varken kunna sköta hushållssysslorna med glädje eller skaffa en lämplig man att gifta sig med. Hon har också ansvaret att hålla tillbaka sin slarver till bror och att täcka upp för honom när han hamnar i knipa. Det finns mycket i hemmet som måste döljas och undvikas att tala om. Det är som om de på varje middag sitter och mörkar katastrofer för varandra.

Boken är djupt berörande på sitt stillsamma sätt och den är fantastiskt väl berättad. Visst känns den på många sätt ledsam, men det fina är att det finns något slags ljusning i den, att den inte helt dödar hoppet om att livet kan bli det man vill att det ska bli, och inte det man försöker få det till att bli för att behaga de runt omkring och för att passa in. Alberte och Jakob tar upp det mest centrala i den oro över framtiden som förmodligen alla går och bär på i Albertes ålder. En fantastisk bok! Jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen.

I korthet

Rekommenderas för: Alla som vill läsa ett berörande, välskrivet litet mästerverk om en ung kvinna som försöker att skaffa sig ett eget liv i en kall, nordnorsk stad där alla förväntar sig att hon ska anpassa sig till den snäva kvinnoroll som erbjuds.

Betyg: 5 frostnätter av 5.

Om Alberte och Jakob och Cora Sandel

Cora Sandel är en pseudonym för Sara Fabricius (1880-1974). Hon var en norsk författare, född i Tromsø. Fabricius levde i Paris under ett antal år och försökte att leva på sitt konstnärskap, men flyttade sedan till Sverige. Hon var gift med skulptören Anders Jönsson, men paret separerade 1926, samma år som Fabricius debuterade som författare. Hon skrev ett flertal romaner, men är kanske mest känd för böckerna om Alberte, en trilogi som anses bygga mycket på hennes eget liv.

Originaltitel: Alberte og Jakob (norska).
Utgivningsår: 1927 (första utgåvan på svenska, översättning av Ingeborg Essén), 1997 (första utgåvan i denna översättning av Gun-Britt Sundström).
Antal sidor: 336 (Alberte och Jakob), 890 (hela samlingsvolymen).
Andras röster: Bokcirkeln i Sveriges radio, Bibliotekarien läser, Litteratura, Boklandskap.
Köp hos t.ex: Bokus.


Kommentarer

9 svar till ”Alberte och Jakob”

 1. […] mig är Alberte och Jakob en av de kyligaste böcker jag känner till. Jag fryser lite när jag tänker på den! Boken […]

 2. […] andra väldigt läsvärda böcker är böckerna i Alberteserien: Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte. Böckerna är skrivna av Sara Fabricius som skrev under […]

 3. […] av Cora Sandel är helt krossande bra, särskilt den första delen: Alberte och Jakob. Boken kretsar kring Alberte, som lever ett instängt liv i norska Tromsø. Hon är yngsta […]

 4. […] En ständig favorit, som ofta återkommer i mina Tematrio är Alberteböckerna. Wow, vilka fantastiska böcker! Oerhört starka och intressanta böcker om en ung kvinnas törst efter frihet. Den första boken heter Alberte och Jakob. […]

 5. Jag läser Alberte och friheten nu och jag kommer nog inte ha problem att skilja den från Alberte och Jakob i alla fall, för det jag har slagits mest av hittills är vilket otroligt hopp författaren har gjort i handlingen och i tiden. Blev faktiskt lite besviken! :/ Jag hade hoppats lite på att få veta mer om hur hon bröt upp från sina föräldrar och tog sig från nordnorge. Nu har hon bara dykt upp i Paris huxflux..

  Nåja. Jag gillar fortfarande Alberte-böckerna och Cranes konditiori finns på min att läsa-lista. Tack för tipset! 🙂

 6. Den enda nackdelen som jag ser det med att läsa alla böckerna i ett svep är att man efteråt inte kommer ihåg vad som hände i vilken bok.

  Men det gör inte så mycket!

  (Själv måste jag ta tag i att få tag på ett exemplar av Cranes konditori av Sandel. Jag har inte läst den, men tänkt göra länge.)

 7. Vixxtoria: Ja, den är jättebra. Jag har köpt samlingsvolymen, så jag kommer att läsa fortsättningen nu framöver. Funderar mest på om jag ska läsa dem direkt, eller om jag ska ta det lite senare för att de inte ska ta slut så fort.. 🙂

 8. Profilbild för Henrik
  Henrik

  Hej,

  Jag är intresserad av att köpa ett blogginlägg på din blogg. Inlägget kommer innehålla en liten paragraf med några enstaka länkar till vårt poker community. Hör av dig om du är intresserad till: seotjanst@gmail.com

  Hälsningar,
  Henrik

 9. Åh, visst är den bra! Jag läste alla tre böckerna om Alberte i ett svep, och bättre sällskap kan man nästan inte ha. Jag antar att du redan planerar för att läsa fortsättningarna, så jag önskar dig trevlig läsning.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.