Priser för bra böcker och priser för kassa böcker

I dagarna har den långa listan med potentiella Bookerprisvinnare tillkännagivits. Som jag har förstått det utser de en vinnare efter att i två steg ha gallrat ut tänkbara böcker. Så småningom kommer alltså en kortare lista att gallras ut från denna och ur den kommer man att vaska fram en pristagare:

Julian Barnes The Sense of an Ending (Jonathan Cape – Random House)
Sebastian Barry On Canaan’s Side (Faber)
Carol Birch Jamrach’s Menagerie (Canongate Books)
Patrick deWitt The Sisters Brothers (Granta)
Esi Edugyan Half Blood Blues (Serpent’s Tail – Profile)
Yvvette Edwards A Cupboard Full of Coats (Oneworld)
Alan Hollinghurst The Stranger’s Child (Picador – Pan Macmillan)
Stephen Kelman Pigeon English (Bloomsbury)
Patrick McGuinness The Last Hundred Days (Seren Books)
A.D. Miller Snowdrops (Atlantic)
Alison Pick Far to Go (Headline Review)
Jane Rogers The Testament of Jessie Lamb (Sandstone Press)
D.J. Taylor Derby Day (Chatto & Windus – Random House)

Det är inga namn som jag känner igen och det förvånar mig inte ett dugg. Det är ju ett pris för författare från Storbritannien och Irland och även om jag läser brittiska (och mer sällan: irländska) titlar nu och då så är jag knappast särskilt uppdaterad eller insatt i vilka författare som är stora i Storbritannien eller Irland just nu.

Ett annat pris som är aktuellt just nu är det lite mindre (? ;)) prestigefyllda Bulwer-Lytton Fiction Contest, som årligen delas ut till den bäst komponerade inledningen till den värsta tänkbara av romaner. Hehe. De tävlande bidrar med inledningar från fiktiva böcker, vilket kanske på sätt och vis tar udden av det. Jag tycker ändå att det är en kul grej. Årets vinnare heter Sue Fondrie och hennes tävlingsbidrag är som följer:

Cheryl’s mind turned like the vanes of a wind-powered turbine, chopping her sparrow-like thoughts into bloody pieces that fell onto a growing pile of forgotten memories.

Knäppt och äckligt! Hehe. Undrar vad Bulwer-Lytton själv hade tyckt, för hans roman är ju skriven på fullaste allvar (ur Paul Clifford, 1830):

”It was a dark and stormy night; the rain fell in torrents, except at occasional intervals, when it was checked by a violent gust of wind which swept up the streets (for it is in London that our scene lies), rattling along the housetops, and fiercely agitating the scanty flame of the lamps that struggled against the darkness.”


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.