Tematrio: Titelmän

Tematrio har temat Titelmän den här veckan: Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett mansförnamn i titeln! Här om veckan var temat titelkvinnor och då var det väldigt lätt att hitta ett antal passande böcker och veckans tema visade sig faktiskt vara ännu lättare. Jag skulle kunna skriva en riktigt lång lista med läsvärda böcker på temat!

En självklar bok att nämna är givetvis den fantastiska Gregorius som bygger på Söderbergs klassiker Doktor Glas. Jag älskar båda böckerna och gillar att de är skrivna i lite samma stil. Både Bengt Ohlsson och Hjalmar Söderberg tränger på djupet för att berätta denna tragiska historia om ett förhållande som inte fungerar och en läkare som dras in i detta och som kommer fram till att det bästa vore att ta mannen i förhållandet av daga. I Gregorius låter Ohlsson offret ta plats och berättelsen berättas ur hans synvinkel. Det är stundvis äcklande och ofta mycket svårt att sympatisera med honom, men ändå lyckas författaren verkligen förmedla den ensamhet och längtan som bokens huvudperson känner på ett gripande sätt.

En riktigt fin ungdomsbok är Janne, min vän av Peter Pohl. Boken berättar om vänskapen mellan Krille och Janne; en pojke som dyker upp från ingenstans. Frågorna om Janne är många och förblir obesvarade tills allting rullas upp i ett samtal mellan Krille och polisen. Boken slutar väldigt överrumplande.

Som tredje bok nämner jag en annan ungdomsboksfavorit: Godnatt Mister Tom, där Michelle Magorian berättar en rörande berättelse om en pojke som evakueras från London under Andra världskriget och får chansen att blomma ut hos Mister Tom, som nog behöver pojken lika mycket som pojken behöver Tom.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.