Tematrio: Noveller

TematrioDen här veckan kör Tematrio novelltema: Berätta om tre bra noveller/novellsamlingar! Kul tema! Noveller har verkligen fått ett uppsving den senaste tiden (åtminstone på bloggar och så); kanske för att det är ett så tacksamt format att läsa elektroniskt och det är väl ungefär nu som e-boken börjar bli populär.

Mina favoritnoveller är absolut Hjalmar Söderbergs vackra små berättelser, som t.ex. finns samlade i samlingen Historietter. Han skriver så enormt vackert och avskalat och fulländar verkligen novellformatet. Få kan få ihop en gripande berättelse på några få sidor på samma sätt som Hjalmar Söderberg.

En höjdare från förra året är Den nya Isabel av Katherine Mansfield. Den är lite som Joyce Carol Oates eller Richard Yates – fast formulerat på några sidor. Med det menar jag alltså att det är en fascinerande berättelse om en kvinna som längtar bort.

Som tredje novellsamling tar jag en ständig favorit: Gavaldas Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans. Titeln säger allt. 😉 Jag har läst på både svenska och franska.


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Noveller”

  1. Åh, jag uppskattar noveller ju mer jag läser den. En riktigt välskriven novell betyder så mycket.

    1. Ja! Har du några novelltips? 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.