Sam, vem är du av Shirlee Smith Matheson

Sam, vem är du? av Shirlee Smith Matheson

Sam, vem är du?, av Shirlee Smith Matheson, är en lättläst och fin ungdomsbok om att vara en osäker tonåring och om hur man vet vem som är ens riktiga kompisar.

Betyg: 4 av 5.

Sherri och hennes familj har flyttat sju gånger. Pappan vill nämligen bli chef och måste därför göra många resor med jobbet. Hela familjen blir då tvugna att flytta till ett nytt ställe. Nu är Sherri 13 år och har precis flyttat från landet till staden. Som närmsta granne har de familjen Locke, där dottern, Sam, imponerar på Sherri.

Sam är något äldre än Sherri och hon klargör redan från början att de bara kommer att vara kompisar nu på sommarlovet innan skolan har börjat, men Sherri tycks inte bry sig speciellt mycket om att hon bara duger som vän på lovet. Sherri tycker att Sam är spännande eftersom hon alltid klär sig i moderiktiga kläder och alltid använder dyrt och snyggt smink. Sherri vill också se ut så och bli lite mer vuxen. Hon hoppas att Sam ska lära henne att bli mer ”rätt”.

Det är inte så många som har råd med märkeskläder, smink och dyra prylar. Inte ens Sam har råd att köpa allt. Det går snart upp för Sherri att hennes kompis snattar det hon vill ha i affärerna. Det är en jobbig upptäckt, men snart är det lillasyster Bonnies födelsedag och hon har ingen aning om hur hon ska kunna köpa det hennes syster helst av allt vi ha. Snart har Sam lärt Sherri att snatta.

Det här är en bra bok om snatteri och hur man vet vem som är ens riktiga vänner. Det är inte svårt att känna igen sig i Sherri. Jag tror faktiskt att de flesta tjejer i de yngre tonåren är lika osäkra som Sherri och lätt sveps med när äldre ”idoler” gör saker som man kanske inte borde. Lättläst och bra bok!

Sam, vem är du?

City pictures översattes av Nina Lunabba och gavs ut av B. Wahlströms 1996. ISBN: 9132137036.

Shirlee Smith Matheson

Shirlee Smith Matheson (född 1943) är en kanadensisk författare.