Isis – hotad planet

I hela Olwen Pendennis 16-åriga liv har hon levt nästan alldeles ensam på planeten Isis. Hennes enda sällskap har varit Värnaren, som har tagit hand om henne och hjälpt henne. Olwen är fyrväktare och har som uppgift att skicka och ta emot signaler från andra planeter. I hennes uppgifter ingår också att hon måste berätta om Isis och hur det är att leva där för människorna på jorden.

På jorden är det överbefolkat och förstört och människorna har börjat se sig om efter andra planetar att börja om på och nu är det bestämt att 80 personer ska starta en ny koloni på Isis.

Detta blir en stor förändring för Olwen, som är van vid att ha Isis för sig själv. När människorna kommer blir saker och ting annorlunda: de bygger hus och gräver sönder i dalen.

Med i kolonin med människor finns Mark, som Olwen blir förälskad i. Problemet är att Olwen inte längre är riktigt som de andra människorna. Detta är hon inte medveten om själv, men när Mark ser hennes riktiga jag fylls han och hela byn av rädsla för henne.

Det här är en fantastisk och vacker bok om fördomar och rädsla för det som är annorlunda. Den är väldigt tankeväckande samtidigt som den är en mycket spännande roman om en skrämmande framtid.