Bokkedjan 7: Afrika

Den här veckan handlar Bokkedjan om Afrika. Jag kommer direkt att tänka på tre böcker: Jag är leopardpojkens dotter, Damernas detektivbyrå och Onåd. Tre ganska olika böcker som alla utspelar sig i Afrika.

Jag är leopardpojkens dotter - Johanna NilssonDamernas detektivbyrå - Alexander McCall SmithOnåd - J.M. Coetzee

I Jag är leopardpojkens dotter berättar Johanna Nilsson om missonärsliv i Kongo. Här är det barn som kommer i kläm när föräldrarna sätter tron och missonerandet framför familjen, men det blir ändå aldrig riktigt gripande eftersom Nilssons berättande mest ger känslan av att hon spekulerar, snarare än att hon vet vad hon skriver om. Jag tyckte ändå att den var bra, men rekommenderar hellre andra böcker av samma författare.

Damernas detektivbyrå är något för dig som behöver lite avkoppling – en inte särskilt komplicerad bok om Mma Ramotswes detektivbyrå. Boken har en hel rad uppföljare, varav jag har läst en, men kanske faktiskt kommer att läsa flera.

Sedan har vi Onåd, som faktiskt är otroligt bra, trots att den är skriven av en Nobelpristagare. 😉 Apartheid, övergrepp och komplicerat familjeliv i Sydafrika. Mycket välberättat!

Det vore skojigt att läsa mer av afrikanska författare, men jag har svårt att komma på några förutom just Alexander McCall Smith och J.M. Coetzee. Någon som har något tips?


Kommentarer

2 svar till ”Bokkedjan 7: Afrika”

  1. Tack för alla tips! 🙂 Beyala har jag redan läst (Ännu talar träden). De andra har jag antecknat nu. 🙂 Jag ska absolut läsa mer av Coetzee. Jag gillade verkligen Onåd!

  2. Profilbild för Rune Staaf
    Rune Staaf

    Du kan med fördel läsa Calixthe Beyala, Chimamanda Adichie, Helene Oyeyemi, Ama Ata Aidoo, Doris Lessing, Gräset sjunger och den bästa men svåraste Nadine Gordimer.
    Min egen favorit är Coetzee.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.