Är din blogg till salu?

Idag skriver en av mina favoritbloggar, underbaraclara.nu, om fenomenet att företag köper hela inlägg hos bloggare och att det gör att gränsen mellan vad som är reklam och ”redaktionell text” suddas ut. Jag tycker att det är ett viktigt inlägg.

Själv har jag inga annonser på min blogg, men jag har vid ett tillfälle skrivit ett inlägg mot betalning genom blogvertiser. När skatt etc. dragits från den summan blev det så lite över att pengarna inte betalades ut. Hehe. Och det komiska är att jag säkert hade kunnat skriva inlägget utan att få betalt, som ett tips till mina läsare i största allmänhet. Det slog mig aldrig att jag postade en annons, men nu har jag lagt in en text om att jag har faktiskt har skrivit inlägget som ett uppdrag. Jag tänker sällan/aldrig på att man skulle kunna tjäna pengar på en blogg och min blogg är över huvud taget inte av sådan karaktär att den kan locka det läsarantal som krävs för att man ska hamna i lockelsen att sälja inlägg för fantasisummor. Jag tycker i alla fall att det är viktig att vara ärlig och jag hoppas att andra bokbloggare också är det.

Sedan hamnar man ju också lite i gränslandet när man t.ex. får recensionsexemplar. Tycker ni att man ska vara tydlig med att man har fått boken? Mina omdömen blir inte färgade av ifall jag har fått boken till skänks eller lånat den på bibblan, men om de ändå blir det så är det helt omedvetet. Ändå styr det ju vad man postar för innehåll i sin blogg. Jag valde t.ex. att tipsa om en monter på Bokmässan för att jag tyckte att det var schyst när jag faktiskt fick en bok av utställarna. Det inlägget kan man kanske också kalla för annons, men där tog jag inte ens betalt (i pengar). Hehe. Det där är väl också en del av ”problemet”. Vem som helst kan starta en blogg och det öppnar också upp för att den som skriver, som kan sakna all utbildning inom pressetik etc. kan bli ”lurad” (jag känner mig egentligen inte lurad; jag blev glad över boken och jag lovade ingenting vad gäller att ge tillbaka en annons/ett inlägg).

Det är verkligen knepigt med bloggar och annonser. Det finns inte riktigt regler för hur man ska förhålla sig till det och ingen riktig praxis för hur saker får marknadsföras. Jag brukar själv vara kritisk när jag läser andra bloggar, särskilt när jag läser populära sådana, för jag förstår att det finns mycket produktplacering och det är ofta uppenbart att inlägg är köpta. Men ibland är man kanske inte tvärsäker och till slut kan det leda till att bloggaren tappar trovärdighet. Vad är en personlig rekommendation och vad är köpt utrymme?

Jag kommer hur som helst inte att börja med annonser, någonsin. Jag försörjer mig genom helt vanligt jobb och har ingen som helst lust att sunka ned min hemsida med blinkande annonser. Framöver kommer jag vara extra tydlig med varifrån idén till somliga av mina inlägg kommer och finns det pengar eller gåvor med i bilden nämner jag det.

Hur gör du?


Kommentarer

4 svar till ”Är din blogg till salu?”

 1. Jag kanner att en tydligt avgransad annons inte spelar nagon roll for min del, da kan jag avgora sjalv om jag vill ta till mig eller inte, men att kopta inlagg ar en helt annan sak… Man laser ju ofta en blogg for just de personliga tipsen, men nar de inte ar personliga langre… Det dar ar en balansgang, jag fragar mig sjalv “men om jag ar nojd med produkten?”. Knivigt. Sjalv har jag ocksa funderat pa om jag borde namna varje gang jag far en bok sa att lasaren vet och kan utga fran det. Samtidigt – nar man bor i Afrika sa ar det inte sa ofta man far bocker pa posten fran forlagen, aven om det hander… 😉

  Dock tycker jag att recex ar helt okej, som Johan namner, tidningar far det ocksa, men visst blir det ocksa en balansgang.

  Mycket balans har, tur att jag star stadigt pa jorden!

 2. Det där med recensionsexemplar… Tidningar köper inte in böckerna de recenserar (och framför allt: deras anställda recencenter behöver inte handla böckerna privat!), men visst kan man se det som en muta. Man kan ju alltid skicka tillbaka arbetsmaterialet, om det känns så fel att behålla det.

  Jajustdet, BlogVertiser ja… Dem kände jag inte till förut, hittade just annonsen för dem nertill här. Den var ju rätt diskret 😉 Något sådan känns helt fel, medan jag inte skäms särskilt för att hänga på googleAds eller tradedoubler på en text jag redan skrivit. Undrar varför, jag kanske lider av lite dubbelmoral.

  Men låt säga att om nån ska tala om för mig vad jag ska skriva så får de allt börja med att bjuda över min ordinarie arbetsgivare – annars väljer jag själv hur jag gör och vad jag skriver. 🙂

 3. Jag har också en enkel blogg, men jag får varje vecka erbjudande från blogvertiser om “köpta inlägg” för 100 kr och uppåt. Naturligtvis inte de summorna Kissie etc. får, men ändå. Nog finns det mer än bannerannonser.. Även för oss! Och rec.ex blir ju lite av en muta det med.. Så nog kan man diskutera hur “ärliga” bokbloggar är.

 4. Jag tänker såhär: lite annonser kan få rulla i kanten – och jag gissar att de flesta läsare ändå blockerar dem om de tycker att de stör för mycket – det hade jag gjort 😉

  Textreklam eller “köpta inlägg” kommer nog inte ifråga för en enkel blogg som min, bland bokbloggarna är det väl möjligen bokhororna som är stora nog för att det skulle vara värt att producera något sådant. Vi är inte blondinbella eller kenza…

  Att halva svenska bokbloggvärlden just förvandlades till “ambassadörer” för bokmässan 2011 i Göteborg är kanske ett specialfall av textreklam? 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.