Frostig morgon i Umeå

Bloggen 2022: en liten summering

Nu har vi kommit till den tid på året då jag brukar blicka tillbaka med en serie summeringar och sammanfattningar. Jag tänkte börja som jag brukar: med bloggen. 🙂

Det här har varit året då jag har börjat jobba heltid efter en tids föräldraledighet och det har också varit året då vår dotter har börjat på förskolan. Det faller ut av sig självt att tiden till bloggen inte riktigt har funnits på samma sätt som tidigare år – det mesta går i ett annat tempo nu för tiden: när man vill vara så mycket som möjligt med sitt barn måste det mesta andra skalas ned. Jag har inte suttit med en lista och strukit saker jag inte längre hinner med, men vissa saker har det verkligen blivit mindre av i år.

När det gäller bloggen kan jag ju lätt säga att Instagram är något jag har lagt mindre tid på. Jag har lagt upp någon bild då och då, när jag ändå har fotat något för bloggen, men ofta har jag inte ens kommit ihåg att göra det. Jag tycker faktiskt inte att Instagram är speciellt roligt. Eller såhär: jag älskar att få bilder och uppdateringar från mina nära & käras vardag, men jag har ingen tid/lust att prioritera att gå in på Instagram femtioelva gånger per dag. Ett vanligt scenario är att jag går in helt snabbt, ser en bild jag tänker att jag vill kommentera, och sedan blir jag avbruten av exempelvis en 1,5-åring som vill att jag sitter bredvid henne och låtsasdricker kaffe ur hennes servis. Nästa gång jag går in är inlägget en kilometer ned i flödet, bakom en massa (för mig) meningslösa ”föreslagna inlägg” jag inte ens vill se. Eventuellt har jag då glömt att jag skulle kommentera en bild. Nej, Instagram passar inte mig. Det är för rörigt, brusigt, för mycket innehåll, sorterat i en ordning jag inte kan styra över själv. Jag lyckas knappt hantera mitt privata konto. Att orka hålla reda på bokrelaterade konton är överkurs i nuläget. När jag inte ens orkar gå in och kommentera bilder är det hög tröskel att lägga upp eget innehåll.

Bloggar däremot! Så trist det är att folk i allmänhet har slutat blogga! Jag trivs så väldigt mycket bättre med bloggar, där jag kan läsa inlägg när det passar mig och där jag enkelt kan hitta tillbaka till inlägg vid ett senare tillfälle*. Jag tycker också att det är fantastiskt mycket roligare att blogga än att instagramma och det ger mig så otroligt mycket mer att kunna lägga upp material på en egen plattform som jag styr över helt själv. Självklart har jag inte prioriterat bloggen på samma sätt som ”förr i tiden” (läs: tiden innan barn), men bloggen ger mig fortfarande avkoppling och känns fortfarande väldigt kul att pyssla med. När jag skriver det här inlägget räknar jag till 79 inlägg med årets datum. Det känns som att jag kan ha räknat fel? Har det verkligen blivit så många?! Otroligt!

Lite mer siffror (skamlöst klippt direkt från mitt motsvarande inlägg från 2021 och modifierat för att stämma med 2022):

 • Såhär i mitten av december har jag haft omkring 49 000 unika besökare och omkring 73 000 sidvisningar.
 • En överväldigande majoritet av mina besökare kommer från Sverige. Övriga länder i topp 3 är USA och Finland.
 • De flesta googlar sig hit på sin mobil och det gör de oftast på tisdagar kl 12.
 • De flesta besöker bloggens startsida, men många har också gått rakt till inlägget om nybörjarpoesi eller inlägget om Slutet av Mats Strandberg.
 • Årets besökstopp skedde 30/5, då över 1 000 personer kollade in på bloggen. Nästan alla besökte bloggens startsida. Det är mig en gåta varför så många hittade till in blogg just den dagen, då jag inte ens la upp något nytt inlägg.

Det var årets summering. Nu kommer förhoppningsvis några fler tillbakablickande inlägg de närmsta veckorna (det hänger såklart på tid och lust) och sedan syns vi som vanligt 2023! 🙂 Tack för att du klickar dig hit! Det är så roligt, och fortfarande helt märkligt, att påminnas om hur många som faktiskt läser det jag skriver. Det gör mig så glad och är ingenting jag tar för givet!

* Jag brukar läsa bloggar i en RSS-läsare och markera inlägg som olästa tills jag känner mig färdig med dem.


Kommentarer

6 svar till ”Bloggen 2022: en liten summering”

 1. Jag föredrar också blogg framför Instagram, framför allt när det gäller böcker/boktips/recensioner. Så mycket roligare med blogg där man kan bygga upp innehållet precis som man vill.
  Själv bloggar jag tyvärr alldeles för sällan men har förberett några inlägg mer summeringar av året som gått. 🙂

  1. Ja, Instagram kan definitivt ha sina poänger, men för mig känns det defintivt inte som det bästa formatet när det gäller böcker/boktips/recensioner..

   Ser fram emot att kolla in dina summeringar. 🙂

 2. Profilbild för Lisa+Jansson
  Lisa+Jansson

  Håller med dig om att Instagram är rörigt. Jag vill bara se mina vänners inlägg. Lätt att missa. Men det är väldigt roligt att titta in och läsa vad du skriver här. Mycket inspirerande.

  1. Kul att du tycker det! 🙂
   Tycker Instagram bara blir rörigare och rörigare. Det blir bara mer och mer inlägg som jag inte har valt själv. Trist!

 3. Jag har också svårt för Instagram, mest för att det är omöjligt att hitta tillbaka till ett inlägg som man tidigare har sett. Man kan ju spara, men jag vill inte ha en hel hög där som bara stressar mig. Om de blir för många så kan man ju inte hitta där heller. Bloggar är så skönt och avkopplande i jämförelse ?

  1. Ja, visst är det svårt att hitta?! Kan verkligen sakna någon vettig arkivfunktion eller kategorisystem. Det är också väldigt störigt att man inte direkt kan styra vilka inlägg som syns i flödet. Tycker också att bloggar är skönare som format. Hoppas bloggen får en revival framöver.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.