Simon och ekarna

Simon och ekarna är en roman där Fredrikssons berättarglädje lyser igenom lika starkt som i Anna, Hanna och Johanna, som jag har lyssnat på tidigare. Om det inte är självupplevda händelser hon skriver om får man nog dra slutsatsen att Fredriksson hade en sällsynt förmåga att fantisera ihop världar för sina böcker. Man får känslan av att berättelsen är långt större än vad som ryms mellan pärmarna (eller i CD-skivorna) och att personerna verkligen är levande.

I den här boken är det Simon som är huvudperson och läsaren/lyssnaren får följa honom genom hela livet: uppväxten hos fosterföräldrar (som det visar sig senare i boken) i 40-talets Göteborg , vänskapen med den judiske pojken Isak, hur han träffar sin livskamrat och hur han studerar och finner det ämne som han bestämmer sig för att doktorera inom.

Det är en härlig berättelse, som rymmer väldigt mycket. Jag vet inte om den sa mig så mycket nytt, men det var inte alls dumt att få kika in i den värld som Fredriksson så fint målat upp. Jag lyssnade på den som ljudbok och tyckte väldigt bra om uppläsningen, som gjordes av Helena Brodin.


Kommentarer

2 svar till ”Simon och ekarna”

  1. […] har tagit sig an flera moderna klassiker av svenska kvinnliga författare, som Marie Fredrikssons Simon och ekarna och Kerstin Ekmans Vargskinnettrilogi. Hennes uppläsningar känns alltid… värdiga? Ja, jag […]

  2. […] har tagit sig an flera moderna klassiker av svenska kvinnliga författare, som Marie Fredrikssons Simon och ekarna och Kerstin Ekmans Vargskinnettrilogi. Hennes uppläsningar känns alltid… värdiga? Ja, jag […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.