Vi håller på med en viktig grej


Jag gillar verkligen uppväxtskildringar, men då jag är född i slutet av 80-talet har jag fram till nu aldrig kommit över någon uppväxtskildring som kan pricka in tidstypiska detaljer som jag själv kan känna igen från min uppväxt. De flesta uppväxtskildringar (som den nyligt utlästa Radhusdisco) vinner istället igenkänningspoäng hos de som kan känna igen sig i 70- eller 80-talet. Sara Hanssons serie Vi håller på med en viktig grej, fångar dock en mängd detaljer från 90-talet: Spice girls, magtröjor, hårmascara, bästa vänner-halsband, Happy meal på McDonalds, Buffaloskor, nötkräm… Det är kul! Men boken är framför allt bra för att den så snyggt sätter  fingret på hur det kan vara att gå i femman och ha en bästis, att älska Spice girls och att ha skilda föräldrar.

Berättelsen är självbiografisk och handlar om när Sara upptäcker Spice girls och i och med det får sin nya bästis: Rebbe i 6B. I träffsäkra bildrutor dansar Sara och Rebbe till Spice Girls, busringer, försöker göra revolt mot sina föräldrar och blir mörkrädda när de är ensamma hemma. Jag gillar det här! Boken får mig att kastas tillbaka till mellanstadiet och vad som kändes viktigt då. Extra plus för att den är så snyggt ritad och för att Sara och Rebbe ser ut som helt vanliga tjejer och inte är toksmala och tillfixade.

Bokens/böckernas författare:


6 svar till “Vi håller på med en viktig grej”

  1. Jag är också lika gammal som Sara Hansson och kände igen mig i allt 90-talskrafs och femteklassarbus. Den är så himla bra! Hoppas att Hansson kommer ut med fler album snart. 🙂

    • Det hoppas jag också! 🙂 Och i väntan på nytt så har jag en del gammalt att läsa. Det här är det första jag läser av Hansson.

  2. […] Vi håller på med en viktig grej tycker jag är den klockrena titeln till Sara Hanssons seriealbum om två tweenies och deras besatthet av Spice girls. Jag tycker jättemycket om den här boken, bland annat för att den är en av få uppväxtskildringar jag har läst och där jag faktiskt känner igen mig precis i tidsmarkörerna. Och så är det ju så fint att få läsa om de här två tjejerna och deras vänskap och att påminnas om hur det var på den där tiden när man höll på med viktiga grejer. Själv var jag kanske inte besatt av Spice girls, men jag var verkligen en hästtjej. Allt handlade om hästar, hästar, hästar och det var viktigast i världen. Det gör mig glad att tänka på det, att tänka på hur fullständigt upptagna t.ex. 11-12-åriga tjejer kan vara av sina egna intressen och så totalt ointressant det därmed är med mycket av det som kommer sedan i livet i stort: utseende, orättvisor, mäns blickar, mäns makt, pengar, makt, pengar, makt, män etc. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.