Många att uppmärksamma i år

I år finns det många litterära årsdagar som uppmärksammas på olika sätt. Internationellt störst är 200-årsfirandet av Charles Dickens födelsedag. Jag har inte läst något av Dickens, men känner mig faktiskt inspirerad till att göra en ändring på den punkten. Har ni några bra boktips?

Här i Sverige uppmärksammas det att det 2012 är 100 år sedan August Strindberg gick bort. Av Strindberg har jag hittills endast läst Hemsöborna och jag känner ärligt talat att det räcker så. Däremot finns det många Augustpristagare som jag vill läsa… 😉

Det bästa är dock varken Dickens eller Strindberg, utan att det i år uppmärksammas att det är 100 år sedan Hjalmar Söderbergs fantastiska kärleksroman Den allvarsamma leken (den bästa jag har läst!) kom ut första gången. Det firas inte bara genom nyutgåva av berättelsen om Lydia och Arvid, utan debutboken Förvillelser kommer också ut på nytt. De två romanerna är de första i en planerad återutgivning av 17 verk av Söderberg. Lind & Co är förlaget bakom det trevliga initiativet. Jag vill läsa mer Söderberg och är sugen på att läsa några av de nya volymerna, som dessutom kommer att innehålla kommentarer och noter. Det är väl mest framsidorna som känns ofattbart trista såhär långt…

Hur som helst… Det är kul att Söderberg uppskattas, för det finns ingen som skriver så vackert, avskalat och gripande som han. Han är den största svenska författare jag vet och jag är inte ensam om att fastna för hans romaner. Doktor Glas är en av de mest utlånade böckerna i Stockholms län (plats 19; det är faktiskt högt med tanke på att det är en klassiker) – bara en sådan sak!


Kommentarer

6 svar till ”Många att uppmärksamma i år”

 1. Profilbild för Mimi

  Böcker som jag läste för Charles Dickens när jag gick i skolan var Oliver Twist,David Copperfield och A tale of two cities.Älskar Oliver Twist och David Copperfield romaner av alla andra.Så de två rekommenderar jag verkligen.
  A tale of two cities berättar om den franska revolutionen.

  1. Tack för tipsen! 🙂

 2. Jag har inte jättehöga förväntningar, men den ska bli intressant att läsa 🙂 Köpte Hemsöborna under samma loppisvända 🙂

  1. Det var en bra vända! 🙂

 3. Jag köpte faktiskt ”Den allvarsamma leken” idag på loppis efter din kommentar på min blogg. Jag hoppas att jag gillar den, men den verkar vara väldigt bra 🙂

  1. Kul att jag har inspirerat till att läsa Söderberg! 🙂 Hoppas att du inte blir besviken; ibland blir man ju besviken för att man har för höga förväntningar.. :/

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.