Tematrio: Den svenska bilderboken

Jag har haft en liten paus från Tematrio, mest eftersom det förra temat handlade om bokreatips och jag hade ingen plan att handla något på bokrean, så jag kände inte att jag hade så många fler tips att komma med än de jag redan hade delat med mig av i ett tidigare inlägg.. Nu är det i alla fall dags för en ny Tematrio och jag är med på tåget igen:

Berätta vilka tre bilderböcker du skulle välja för att representera den svenska bilderboken?

Det här är faktiskt inte helt lätt i och med att jag inte har läst bilderböcker/fått bilderböcker lästa för mig på ca 20 år och jag minns faktiskt inte riktigt vad jag gillade back in the days… Så snarare än att välja ut böcker som jag tycker representerar Sverige på ett bra sätt, så handlar den här Tematrion för min del om komma på bra bilderböcker. 😉

Här är några godingar som jag minns från min barndom:

Alfonsböckerna av Gunilla Bergström. De är ju kanon! Roliga, annorlunda och något så ovanligt (?) som böcker med en ensamstående pappa… Alfons finns redan i många länder, men om jag minns rätt fungerade inte lanseringen i USA – man tyckte att Alfons var för ful(?!)

Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf minns jag också väl, framför allt för Lööfs karaktäristiska illustrationer med alla detaljer.

Detaljer finns det även i illustrationerna i Sven Nordquists böcker om Pettson & Findus. Busiga Findus är verkligen en härlig karaktär. 🙂


Kommentarer

Ett svar till ”Tematrio: Den svenska bilderboken”

  1. Tänk så mycket fina böcker det finns.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.