Tematrio: Fars dag

Med anledning av förra veckans Fars dag, har veckans Tematrio just Fars dag som tema:Berätta om tre böcker som handlar om pappor.

En självklar litteraturpappa är Alfons Åbergs pappa i Gunilla Bergströms bilderböcker. Vad jag vet finns det inte ens någon mamma med i böckerna (nämns hon någonsin?). Skönt med en barnbok där det inte stereotypiskt är mammor som står för det mesta av föräldraskapet.

En biografi som kretsar mycket kring författarens pappa är Åsa Linderborgs Mig äger ingen, som är ett fint och nyanserat porträtt av en hårt arbetande pappa som älskar sin dotter, men som på grund av sin alkoholism inte alltid räcker till.

Som tredje bok väljer jag Vi i villa, som är en närmast tragikomisk bok om villa- och familjelivet. Några av de scener jag minns bäst från boken är hur pappan i boken verkligen älskar sin dotter och vill hjälpa henne, men är helt maktlös när hon blir mobbad.

Lyran själv skriver att hon hade svårt att välja ut endast tre titlar, för det finns så många böcker som fokuserar på pappor, men jag vet inte om jag håller med. Jag tycker att det finns betydligt fler böcker om moderskap och mammor, så jag har nog missat de här pappaböckerna. Synd!