Hur många dagar behöver du?

Jag läste i DN att bibliotek i Stockholm vill införa ett system med lånetider som är anpassade efter t.ex. sidantal och hur populär boken är. Det låter ju förträffligt! Det säger ju sig självt att en tjock roman tar längre tid att läsa ut än en tunn och att en bok som ändå bara står och samlar damm i ett arkiv inte behöver krävas hem inom några veckor. Får se hur de i så fall lyckas lösa det rent tekniskt och hur det funkar för de som lånar. Det måste onekligen bli lite trassligt att ha många återlämningsdatum att hålla reda på, istället för ett.

… Man kan också göra som jag och låna böcker 2009 och sedan låna om dem gång på gång. Det funkar bra för mina långlån från universitetsbiblioteket. Stadsbiblioteket har eventuellt någon maxgräns för antalet omlån.

Fast ja. Det kanske är dags att läsa ut Det mest förbjudna snart. De här böckerna lånade jag till jul 2009:


Kommentarer

8 svar till ”Hur många dagar behöver du?”

 1. I vår bokkatalog kan vi ge olika böcker olika lång lånetid, tex de nya får 6-dagar, Daisy-skivor får man låna hela terminen osv. Så det tekniska är nog inga problem. Vad som kan bli problematiskt tänker jag är att våra låntagare kan ha svårt att vänta tex 6 månader på en bok om den skulle vara utlånad just då. Många högskolor och universitet har redan idag öppen lånetid, dvs omlån så länge ingen ställer sig på kö, eventuellt max sex månader. Det är väl nästan att föredra.

  1. Aha. Ja, det är onekligen lång vätetid att behöva vänta ett halvår på en bok… Hade faktiskt inte tänkt på den aspekten. Jag gillar verkligen öppen lånetid. Jag tycker att det funkar väldigt smidigt när jag lånar på universitetsbiblioteket här i Umeå. Dessutom är det lätt att låna om – krävs bara ett musklick så är alla böcker omlånade.

 2. Oj! Det var länge! Borde inte biblioteket reagera snart? = )

  1. Nejdå, jag lånar ju som sagt om böckerna, så det är inga förseningar inblandade.

 3. Det låter ju som en riktigt bra idé! Men hur kan du fortfarande ha kvar böcker från 2009 – borde inte maxgränsen för lånet ha gått ut för länge sedan? 🙂

  1. Finns ingen maxgräns. 🙂

   1. Jaha, vad smidigt! 🙂 Här tror jag bara man kan låna om tre gånger högst, sedan måste den lämnas in per automatik även om ingen annan har reserverat boken.

    1. Det är nog så på stadsbibblan också, men på universitetsbiblioteket i min stad kan man låna om tills någon köar boken. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.