Lycka är att låna en bok

Alla som bokbloggar eller hänger med i bloggosfären på ett eller annat sätt, t.ex. via Facebook eller Twitter, känner till lyckan i att få ett bokpaket med Posten. 🙂 Och visst blir man glad! Bokpost är den bästa posten… 🙂 Men ibland får man verkligen känslan av att allt handlar om att samla på sig böcker. Det visas upp bokköp och sätts upp inköpslistor. Det har även funnits perioder när det har gått ”köpstopp”-trender (har ni läst Köp inte den här boken förresten? Den handlar om ett riktigt köpstopp ;)) för att folk vill beta av sina hyllor som kan ha ett tresiffrigt antal olästa titlar.

Och inte för att jag lägger mig i det.. Däremot blir jag faktiskt personligen mer impad när jag ser att det bloggas om böcker som har biblioteksstreckkoder på sig.  Och nu läste jag här om dagen att utlåningen ökar på folkbiblioteken i landet. Det är ju verkligen jätteroligt att vi är många som är som jag och som mest lånar det vi läser. På bibblan har jag inte bara ett tresiffrigt antal olästa titlar, utan betydligt fler än så… 😉

Foto: Gary Tamin/stock.xchng


Kommentarer

10 svar till ”Lycka är att låna en bok”

 1. Sv: Ja jag blev verkligen glad för allt! 🙂

  Jag både köper och lånar, älskar att strosa runt inne på bibblan och känna och ta lite på böckerna för att sen ta en ny och sen hålla på att byta fram och tillbaka 🙂

  1. Ja, bibblor är fantastiska! 🙂

 2. Jag älskar också biblioteket!! Älskar att gå där och botanisera, något man inte alls kan göra i bokhandeln på samma vis! När jag lånar böcker känns det också bra att jag kan läsa den där boken helt gratis. Jag måste inte heller läsa böcker först så då går det utmärkt att vänta på reserverade exemplar! Jag är nog på bibblan minst en gång i veckan!!

  1. Precis! Man står ju inte gärna och testläser i en bokhandel t.ex.. :/
   Kul att höra att det finns fler flitiga biblioteksbesökare! 😉

 3. Jag kan konstatera att det var väldigt länge sedan jag var på biblioteket. Har köpt så mycket böcker den senaste tiden så jag känner att de måste läsas färdigt innan jag lånar hem. Förr däremot lånade jag stadigt på biblioteket en gång i månaden. Tycker det är toppen att boklånen ökar igen…detta trots att så mycket finns att tanka hem. Hoppas att trenden håller i sig.

  Ha utmanat dig på min blogg!

  1. Jag borde inte heller låna hem eller köpa fler böcker, för jag har också en massa outlästa titlar hemma.. Förstår inte att det ska vara så svårt att beta av!

   Kul att du har utmanat mig. Jag har redan blivit utmanad och postade mina svar idag, men kul att du tänkte på mig. 🙂

 4. Värmer en bibliotekaries hjärta och läsa sånt här. Dessutom har biblioteket fler titlar än de som finns i bokhandeln nu för tiden. Många äldre titlar som inte alls är dåliga bara för att de har några år på nacken.
  Handen på hjärtat så är jag en boksamlare själv. Köper hem en och annan bok till mina föräldras fasa. De tyckte att nästa gång du flyttar får du skaffa en man. Och de gjorde jag, en man som har ännu fler böcker än mig 🙂 Jag BORDE inte köpa en endaste, jag som är bland böckerna på biblioteket hela dagarna. Det är HAkänslan som är så stark på nåt sätt. Men jag ska skärpa mig!! 🙂

  1. Ja, det är ju också helt sant: på biblioteket kan man även hitta 10 år gamla titlar och ännu äldre än så. Det är en sådan himla lyx!

   Förstår inte hur du, som jobbar med böcker hela dagarna, kan vilja samla på böcker även privat. 😉 Eller, skämt åsido så förstår jag såklart att man kan vilja samla och vad kan vara bättre att samla på än böcker?

 5. Jag håller helt och hållet med! Nästan alla böcker jag läser kommer från kära bibblan (kul att det går bra för dem och att folk lånar/läser på!). Det känns bara omiljövänligt och opraktiskt att köpa böcker när man som jag oftast bara läser dem en gång. Däremot köper jag gärna mina favoriter och tjockare tegelstenar för att inte behöva känna mig stressad över att läsa ut dem snabbt. Det känns konstigt nog också mer ”tillåtet” att köpa klassiker än populärlitteratur.

  1. Jo, jag håller med. Jag har inte ens plats för alla böcker och efter att ha flyttat ett par gånger så inser jag verkligen nyttan med att hålla antalet böcker till ett minimum… 😉

   Men jag antar att det är mänskligt att samla.. Och nog kan jag förstå att man vill samla på just böcker.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.