Shafak om heder

Jag, och alla andra som upptäckte Elif Shafak förra året (hennes Bastarden från Istanbul utkom förra året, vilket är hennes första bok översatt till svenska), kan se fram emot en ny titel i höst: Heder. Jag ser den som en av de mest intressanta titlarna i höst och känner verkligen att temat, hedersvåld, känns oerhört angeläget och viktigt. Jag har ju redan tidigare i år berörts av en annan bok som handlar om hederskultur, Stjärnlösa nätter – en bok jag verkligen kan rekommendera.

Ur boken:

Hon saktade in och stirrade på gatumusikern med ryggen mot mig. Jag iakttog henne från sidan. Hon log. Förbittringen steg upp som en våg inom mig. Hade jag inte sagt att hon inte fick gå ut, att hon inte fick ha klänning och visa benen? Och nu var hon ändå här och struntade i mina regler och gjorde mig till åtlöje.

Jag följde efter. Hon tittade i ett skyltfönster och hade tydligen inte bråttom hem. Jag tänkte att hon kanske väntade på sin älskare men inget sådant hände. När vi närmade oss vår gata snubblade hon till och tappade sin portmonnä. En gammal kakifärgad som jag aldrig sett förut. När hon plockade upp den såg hon mig bakom sig.

’Iskender…’, viskade hon, som om mitt namn var en hemlighet


Kommentarer

5 svar till ”Shafak om heder”

  1. […] mer: Adlibris, Bokus, Lottens bokblogg, Bokblomma, Bokföring enligt Monika, […]

  2. Ett mycket viktigt ämne, låter som en bok för mig!

    1. Ja, det är ett viktigt ämne att prata om och den finns aspekter som lätt glöms bort när media tar upp frågan.. Böcker kan ibland öppna upp ögonen på ett annat sätt. Jag ser verkligen fram emot den här boken!

  3. Spännande! Jag tyckte jättemycket om Bastarden från Istanbul så jag ser absolut fram emot den nya 🙂

    1. Kul att du också längtar. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.