Läsa andras brev

Det dyker med ganska jämna mellanrum upp nya biografier om Astrid Lindgren, och det är kanske inte så konstigt. Nog måste hon vara Sveriges mest kända och lästa författare, åtminstone inom landet? Självklart finns det ett intresse att veta mer om vem hon var.

Nyast i skaran av biografier är boken med den lockande titeln Dina brev lägger jag under madrassen, som består av brevväxlingen mellan Lindgren och Sara Schwardt. Schwardt skickade, 12 år gammal, ett personligt och öppenhjärtigt brev om att vara ung, till Astrid Lindgren. Det blev starten på en brevväxling som varade i över 30 år. När Schwardt själv frågade om det var andra som kunde läsa breven så fick hon svaret ”dina brev lägger jag i madrassen” och efter det kunde de skriva väldigt personligt till varandra. För mig känns det lite ironiskt att det nu är just Sara Schwardt som låter andra läsa breven. Lite knasigt känns det, men det är säkerligen en intressant bok.


Kommentarer

2 svar till ”Läsa andras brev”

  1. Ja visst känns det lite lustigt att publicera så privata brev, men det verkar vara en väldigt spännande bok! 🙂

    1. Jag vet inte vad Astrid Lindgren hade velat – om hon verkligen ville att de här privata breven skulle publiceras. Men, ja, nog verkar de spännande. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.