Ajvide Lindqvist aktuell med oläskig pjäs

Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist och regissören Tomas Alfredson, som tidigare regisserat filmatiseringen av Låt den rätte komma in, är nu aktuella med en pjäs, ”Ett informellt samtal om den nuvarande situationen”, på Dramaten. Jag läste om den i DN och blev nyfiken, men bor tyvärr för långt bort för att kunna se pjäsen, så jag får nöja mig med att tipsa andra.

John Ajvide Lindqvist är en fantastisk författare, men ibland är jag faktiskt lite besviken över att han håller sig till skräckgenren och inte skriver romaner med mer fokus på människorna och relationerna, för det anas i böckerna att han kan sätta ord på det på ett väldigt bra sätt. Den här pjäsen rör sig dock långt från hans vanliga monster. Pjäsen bygger på repliker och samtal från barn i intervjuer och lek. Över 500 sidor transkriberade samtal har bearbetats och stuvats om till en pjäs, där rollerna spelas av vuxna, som inte låtsas vara barn. Hur resultatet blev kan jag ju bara gissa, men jag läste om projektet i DN, och mycket av poängen ligger i språket och hur barn har en förmåga att hitta på nya ord och uttryck, att tala förbi varandra och utgå från att alla förstår sammanhanget. Det kan nog bli riktigt roligt och skruvat. =)


Kommentarer

4 svar till ”Ajvide Lindqvist aktuell med oläskig pjäs”

  1. Haha joo sånn är jag med, jag har MASSOR bra böcker men de nya kommer före så står de där och samlar damm och jag läser dem aldrig så därför behöver jag en omröstning så jag blir lite mer pushad till att ta tag i det 🙂

    1. Jag tror jag ska sortera om min bokhylla idag så att hyllvärmarna får stå för sig. Det kanske också underlättar en läsning.. 🙂

  2. Jag var å såg Fem kända musiker i seriekrock som Ajvide Lindqvist skrivit manus till i våras. Den var väldigt annorlunda och det var ständigt en gigantisk grävling på scenen. Men jag gillade det verkligen. Och ingen riktig skräck i den alls. Tack för tipset om den nya uppsättningen på Dramaten – tror jag ska pallra mig dit. Håller fullständigt med dig om att Ajvide Lindqvist skriver fantastiskt bra om människor.

    1. Aha. Det låter spännande. Jag visste faktiskt inte att John Ajvide Lindqvist har gjort teater tidigare. 🙂 Jag förknippar honom helt med skräck. Hoppas att han tar med sig lite av det han använder i sina pjäser och skriver en o-läskig bok också. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.