Tematrio: Vinterväder


Temperaturen har ganska stadigt hållit sig under -10 här i Umeå i år, men plötsligt händer det! Nu har det plötsligt blivit vårvinter och jag cyklar till jobbet och upptäcker att de där dubbla vantarna, den där halsduken och trippla ullstrumporna som jag rutinmässigt har dragit på mig de senaste veckorna för att palla att cykla i -20 och blåst, inte alls behövs. Det blir alldeles för varmt. Snön smälter bort och är tung, så tung, så tung. Det droppar och rasar snöflak överallt. Fåglar kvittrar.

Vinter

Ja, jag är ju umebo sedan åtta år tillbaka, så jag vet att vintern kommer tillbaka och att det är mycket möjligt att det snöar på valborg.. Men just nu är det lite förvirrat rent vädermässigt.

Veckans Tematrio har i alla fall tema Vinterväder: Berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern.

En uppenbar är en ungdomsbok som jag gillade när jag var yngre: Vinter i vildmarken, som handlar om en ung kille som är ensam i Kanadas vildmark sedan han kraschat med ett flygplan. Nu börjar vintern dra in…

En annan vintrig bok är Martina Haags roliga Glada hälsningar från Missångerträsk. Bokens huvudperson längtar efter att få adoptera, men då hon är ensamstående hamnar hon i en situation där hon riskerar att åka ur kön. Via sin syster, bosatt i Missångerträsk, får hon tag på en man som kan tänka sig ett skenäktenskap för att hon ska kunna adoptera. Det blir en resa norrut som kommer att vända upp och ner på mycket.

I Orhan Pamuks roman, Snö, blir en by helt avstängd p.g.a. ett snöoväder. Journalisten Ka hamnar mitt i ett kuppförsök, men drabbas plötligt av en längtan att skriva dikter. Väldigt politisk och bra bok!

Bokens/böckernas författare:


10 svar till “Tematrio: Vinterväder”

  1. Låter som vårkänslorna börjar komma! Jag hörde talgoxen igår, så för mig är det snart vår……

  2. Martina Haags bok hade jag helt glömt bort.
    Men Jösses 20 grader kallt, fy vad hemskt, vi har 0 grader och jag fryser som bara den.
    Ingen vintermänniska alltså.
    Mia

  3. Men oj, hur kunde jag missa Missångerträsk förra veckan? Herregud, jag höll på att skratta ihjäl mig åt den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.