Önskar mig fler kursböcker i elektroniskt format

Jag läste hos Svensk bokhandel om Valobox, en e-bokhandel som låter köparen köpa enstaka kapitel ur böcker. Det är naturligtvis inte så användbart för skönlitteratur, men hade ju varit kanon på den tiden jag var student och ibland köpte kurslitteratur för tusentals kronor där man egentligen bara var intresserad av några kapitel.

Överlag är det dåligt med kursböcker som e-böcker. Ibland finns de tillgängliga via biblioteket, men då krävs i regel att man är uppkopplad via proxyserver så att man kan få tillgång till bibliotekets utbud av elektroniska böcker. När jag köpte en kursbok senast så fanns den även tillgänglig under begränsad tid på nätet om man skaffade en inloggning, men det innebar alltså att boken fanns som en webbsida och helst hade man ju egentligen velat ha boken i något format som är smidigt att läsa på e-bokläsare och som går att läsa offline. Till och med PDF skulle vara ett alternativ. Tyvärr finns sällan kursböcker i elektroniska format över huvud taget. Det handlar inte om att det saknas efterfrågan, utan är som jag förstår det en ren ekonomisk fråga. Förlagen vill kunna kränga sina böcker under lång tid och kan inte riskera att studenter fildelar e-böcker. Av ekonomiska skäl brukar förlag också stuva om kapitlen och göra helt meningslösa nyutgåvor så att studenter inte kan köpa begagnade pappersböcker.

Jag önskar verkligen att det fanns något fungerande system för att kunna läsa utvalda e-bokkapitel på sin platta. Kanske kommer det utvecklas lite mer åt det hållet nu när det åtminstone finns en aktör som erbjuder möjlighet att köpa delar av böcker. Jag misstänker dock att det även under ett långt tag framöver kommer vara så att studenter kommer att vara tvingade att köpa amerikanska fackböcker med omkring 1000 sidor rent blaj och några intressanta sidor. Problem med nacken får man till slut av att släpa runt på skiten. Visste ni att amerikanska kursbokförfattare får betalt per sida? Det kan vara en myt, men jag tror inte det. 😛

iPad Mini


Kommentarer

5 svar till ”Önskar mig fler kursböcker i elektroniskt format”

 1. […] ett tag sedan så skrev jag ett inlägg om e-böcker och kurslitteratur. Det verkar tyvärr vara rätt tunt med elektroniska kursböcker, trots att det finns så många […]

 2. JA, mer facklitteratur i e-boksformat vill vi ha. (Här skrivit ett eget inlägg om det här för inte så länge sedan: http://fabulerat.blogspot.se/2013/02/ge-mig-fler-e-bocker.html). Men, det är inte på datorskärm jag vill läsa dem, det är i läsplattan (precis som du skriver). Där kan jag anteckna och få struktur över innehållet. Fackboken + läsplattan = kärlek.

  1. Kul att höra att vi är fler! Fackböcker och plattor borde vara den perfekta kombon. Det är så synd att utbudet är kasst. Jag har inte testat det där med att anteckna och skriva. Har inte ens vågat hoppas på att den typen av böcker finns där man kan göra sånt. Jag ser stora möjligheter framför mig när det gäller elektroniska fackböcker. Tänk att kunna bädda in videos och rörliga bilder tex. Hade varit fint!

 3. Jag jobbar extra på ett universitetsbibliotek och där går trenden mot att det ska bli allt mer e-böcker. Men det är ju inte billigare med e-böcker direkt efter vad jag har förstått, med licenser och så vidare. Sedan finns det begränsningar i att man bara får ha dem i tre dagar eller att bara ett visst antal personer har tillgång till titlarna åt gången. Jag har inte stenkoll på området, men något sådant är det i alla fall 🙂
  Personligen har jag svårt för e-böcker då jag tycker att det är jobbigt att läsa från skärmen och sedan tycker jag att jag sitter alldeles för mycket vid datorn redan. Men jag har klarat mig genom tre års studier på att bara ha köpt en eller två kursböcker, resten har jag lånat. Visst är det stort tryck på titlarna men det gäller att låna smart och planera lite 🙂 Dessutom finns de alltid som referens på biblioteken.

  1. Aha. Vad bra att utveckligen går åt fler e-böcker. Jag kan tänka mig att det är en dyr historia för biblioteken. Som jag har förstått det kostar ju varje utlån av skönlitteratur 20 kr och kurslitteraturen är väl knappast billigare.. :/

   Jag tycker inte heller om att läsa framför datorn och det är också en av anledningarna till att jag tycker att det är trist med e-böcker som är tillgängliga som webbsidor och dylikt. Jag har även en e-bokläsare, men den är för liten för att man ska kunna läsa PDF:er på ett smidigt sätt, så den funkar bara för epub-filer, vilket i praktiken innebär skönlitteratur. Tidigare i år fick jag dock en iPad mini och den är förvånansvärt skön att läsa på. Jag trodde att det skulle vara jobbigt för ögonen (till skillnad från den renodlade e-bokläsaren så har ju paddan en upplyst skärm), men den är riktigt bra att läsa på. Jag har t.ex. i princip slutat läsa pappers-DN eftersom den är bättre på paddan (smidigare + bättre upplösning på bilderna). Tyvärr har ju inte e-böcker (inte de jag har sett i alla fall) samma anpassning till plattor.. I bästa fall finns de som PDF. Men har man väl läst tidningen på en platta så ser man ju potentialen.

   För mig handlar det inte så mycket om att spara pengar, för det gör man inte i dagsläget. Faktum är att jag kan tänka mig att betala åtminstone 500 kr mer för att få en e-bok istället för fackbok. Däremot slipper jag mer än gärna pappersböckerna. De väger ju ton. Trots att jag inte är den stillasittande typen så drog jag på mig nackproblem för ett par år sedan på grund att att jag bar ryggsäck med kursböcker.. Eftersom jag fortfarande inte har kurerats, utan måste ha en väska med hjul om jag ska bära något som väger mer än typ 5 kg, så känns det onekligen lite trist att de flesta kurser fortfarande har kurslitteratur som utgörs av böcker om minst 800 sidor, där kanske 200 ingår i kursen…

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.