Smärtsamt krångligt

Jag tycker om att läsa e-böcker och föredrar dem många gånger framför pappersböcker eftersom det är himla smidigt att ha med sig en tunn platta istället för en hel hög med böcker när man är ute och reser. Jag är inte precis ensam om min förtjusning för e-böcker. Det säljs t.ex. fler topplisteböcker i e-boksformat än tryckt format i USA, och nu har e-boksförsäljningen även gått om pappersboksförsäljningen hos bokhandelgiganten Amazon i Storbritannien.

Ändå tycker jag att det är förvånansvärt svårt att hitta vissa e-böcker. Jag satt här om veckan och letade hos stora nätbokhandlare efter elektroniska alternativ till de 1000-sidorsböcker som jag annars måste köpa till kurslitteratur och paja ryggen av att bära omkring på (jag bor i Umeå och pluggar i Uppsala, så jag måste släpa dem över ganska långa distanser, dessutom :P). Jag hittade inte mycket. En av böckerna fanns som ”eBook”, men när jag kollade närmare blev jag aldrig klok över ifall det innebar elektroniska resurser till pappersboken eller om man syftade på att boken i sin helhet också fanns som e-bok. Hur som helst så var priserna löjliga. Okej att momsen är högre på e-böcker, men att dubbla priset på böcker som redan från början kostar 500-800 kr? Jag kan inte förstå det här. Nog måste det väl finnas en marknad för elektroniska kursböcker? Ja, det måste det ju, särskilt med tanke på att man normalt sett läser några kapitel ur varje bok. Är det någon bok som borde vara elektronisk, så är det ju kurslitteratur.

På en en kurs som jag läste förra året så fanns kurslitteraturen i och för sig som e-bok på bibblan, men det gick bara att läsa medan man var uppkopplad, alternativt ladda ned ett avsnitt som var giltigt ett dygn. I längden kändes det krångligt…

Och det komiska är att det går att ladda ned ungefär alla kursböcker illegalt, hur lätt som helst, för den som är lagd åt det hållet. Det är ju sjukt. Snälla fackbokförlag, skärp er och ge ett bättre alternativ. Själv går jag inte den vägen, så det blir väl det vanliga: nackproblem och handbagage med övervikt…

I högarna ovan gömmer sig några förvånansvärt tunna fackböcker som trots allt med fördel hade kunnat vara en fil på min dator.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.