Tror inte att storleken spelar så stor roll

Jag läste hos Svensk bokhandel att Konkurrensverket kommer att fördjupa sin undersökning av Bonniers köp av Pocketshop. Bakgrunden är att det finns en farhåga att branschen kommer att bli mer likriktad och att andra förlag kommer att ha svårare att få ut sina böcker ifall Bonnier kommer att premiera sina egna titlar. Personligen tror jag inte att det är någon större fara, men det är väl bra att de kollar närmare på fallet.

Själv tycker jag mig tvärtom märka att det finns många mindre förlag som poppar upp och kommer ut med intressanta titlar som får stor spridning. Det märktes ju inte minst när nomineringarna till Stora ljudbokspriset tillkännagavs och en majoritet av de nominerade visade sig komma från lilla A nice noise.

Några av de mest diskuterade böckerna på sociala medier och bloggar är dessutom, såvitt jag kan bedöma, Jellicoe Road, utgiven av uppstickaren X-publishing, Little Bee, som ges ut av Brombergs och Agaat från Weyler förlag.

Jag tror och hoppas att det som i slutändan räknas är att boken är bra, inte att det är en gigant som står bakom bokhandlarna som kränger boken.

Själv har jag förresten inte läst någon av ovan nämnda titlar, men oj, vad jag ser fram emot att göra det!


Kommentarer

6 svar till ”Tror inte att storleken spelar så stor roll”

 1. […] Jag såg en notis i DN att Goodreads har blivit uppköpta av Amazon. DN skriver att det amerikanska författarförbundet bekymrar sig över att Amazon närmast bygger sig ett monopol. Nu är jag inte ?själv medlem i Goodreads, så jag vet inte vad det innebär i praktiken att en nätbokhandel är ägare (länkar man alla böcker till webbutiken, eller?), men däremot är jag medlem i den svenska motsvarigheten, Boktipset, som såklart är ägt av Bonnier på något vänster. Känner du till någon bokhandelkedja eller nätbokhandel som inte har koppling till Bonnier? 😉 Man påminns ju ibland om vilket inflytande enstaka aktörer kan ha till en hel bransch… En del lyckade uppstickare finns ju dock på förlagsfronten och det är ju positivt. Jag skrev ett inlägg om det för ett tag sedan. […]

 2. […] Bonnier köpte upp Pocketshop började det diskuteras vad det kommer att betyda för utbudet av litteratur. Jag börjar nu förstå problemet med att stora förlag kontrollerar försäljningen i allt fler […]

 3. Bonniers är så stort…….

  1. Ja, visst är de. De är mycket större än bara de förlag som man hör på namnet att det hör till.. Men, som sagt, det finns ju många bra böcker som kommer ut på andra förlag och som det också går bra för. 🙂

 4. Du har bra läsning framför dig 🙂 Jag har ännu inte läst Little Bee.

  1. Hoppas du har rätt. 🙂
   Frågan är bara när man ska hinna läsa allt bra?!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.