Dan Browns nya

Jag har sett att Dan Browns nya har skeppats ut till ”min” Konsumbutik och säkert till alla andra mataffärer, bokhandlar och bensinmackar också. Jag har inte läst någonting av Dan Brown, men tyckte att Da Vinci-koden (filmen) var rätt spännande.

Det som fascinerar mig med Dan Brown är att ungefär alla som läst honom hävdar att han är tjatig och att böckerna inte går att hålla isär eftersom de är så till förvillelse lika. Och ungefär alla, vare sig de läst honom eller inte, anser inte hans böcker vara några som man stolt ska snacka om att man läst.

Och ändå. I princip inga andra böcker, förutom, möjligen, böcker av Paulo Coelho samt EL James porrtrilogi, har samma spridning! Och andra böcker översätts knappast under samma press. Som jag har förstått det är det så bråttom, bråttom, bråttom att man delar upp boken i olika delar och slänger iväg till ett gäng olika översättare som ska dra igenom sin del så fort som möjligt. Bara en sådan sak känns ju inte helt.. kvalitetssäkrat.

Inferno - Dan Brown

Jag fattar att man inte kan tjäna en massa pengar ifall man istället travar upp högvis med Mo Yan i varenda kiosk, för jag, som ju trots allt läser mer än snittet, har då inte lätt att ta mig igenom hans böcker. Men finns det ingenting mittemellan? Kan man inte sälja en massa fantastisk och ändå lättläst litteratur i stil med Människor helt utan betydelse (åh, vad den är bra!) eller Doktor Glas?

Det är ju lite infekterat det där med ”bra” och ”dåliga” böcker, men att marknadsföringen är intensiv och spridningen enorm innebär sannerligen inte nödvändigtvis att böckerna är bra. För en del (tydligen ganska många…) verkar det vara enklast att rycka den där boken som man tänker att ”alla snackar om” och som syns överallt. Som svårt boknördig blir jag förstås lite ledsen å deras vägnar eftersom de garanterat missar guldkorn som man kanske måste leta efter aktivt på ett bibliotek för att få tag på. Och nej, jag har fortfarande inte hämtat mig från insikten att pallvis med porr finns i varenda affär (jag har hört dem benämnas ”erotika” i några poddar jag lyssnat på den senaste tiden! Lägg av, kalla de för vad de är!). Jag kan tycka att det vore nice om det inte bara vore direkt förutsägbara böcker som får denna uppmärksamhet. Vem bestämmer egentligen vilken bok som ska hypas och tryckas upp i upplagor så att de finns tillgängliga i exakt alla affärer i hela landet?

Vad gäller Inferno så kommer jag nog inte läsa den och jag tänker inte döma ut den när jag inte har läst den. Tycker bara att fenomenet är fascinerande. Kommer du läsa?


Kommentarer

7 svar till ”Dan Browns nya”

 1. […] man talar om trollen. 😉 Just nu skänker Bokon iväg Da Vinci-koden och några kapitel ur Dan Browns nya. Mycket […]

 2. Det var bara två som jag tyckte om- Da Vinci koden och änglar och demoner. Jag ser fram emot Inferno men ska inte hoppas för mycket;).

  1. Man ska aldrig ha för höga förväntningar. Det gäller alla författare tycker jag. Det är lätt att bli besviken.

 3. Jag gillade faktiskt Änglar och demoner av honom – anagram och andra coola grejer 🙂 Tror han är en sån där författare som passar bra på sommaren, när man vill ha nåt som är relativt lättuggat men ändå spännande.

  1. Låter bra. Jag har precis skaffat Da Vinci-koden, så jag får väl läsa den i sommar då. 😉

 4. Jag har inte läst några av böckerna än, men tänker mig att jag ska eftersom både syster och sambo har läst de första böckerna i serien.

  Lite som du har jag inte direkt hört någon prisa Dan Brown. Utan de flesta har sagt att de är bra även om de är väldigt lika och ibland något svårt att hålla isär. Men det är som filmer som är i flera delar, t ex Indiana Jones. De är underhållande, men inte en av de bästa de läst. 🙂

  1. Jag har hört samma som du; inga direkta sågningar, men inga hyllningar heller.. 😉 Jag ska nog testa någon av böckerna, men sannolikt kommer jag inte orka läsa alla.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.