5 böcker om arbetslivet

Nu är det snart semestertider för många av oss som arbetar och det är dags att kräma ur det sista av jobbet innan vi släpper tankarna på arbetet för några veckor.  Jag tänkte därför att det kunde vara lite kul att tipsa om böcker om arbetslivet! Det finns fantastiskt många böcker i genren arbetarlitteratur (podden som heter just Arbetarlitteratur är ett hett tips!), men här kommer boktips från lite blandade genrer:

I Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro får läsaren följa butlern Stevens som nu har anledning att tänka tillbaka på sitt långa arbetsliv. Han har offrat det mesta för att kunna bemästra sitt yrke till perfektion, men nu är ingenting sig likt på godset, där han har spenderat hela sitt yrkesliv, och hans tidigare arbetsgivare finns inte heller kvar. Det är en oerhört drabbande bok som väcker många tankar om vad som är viktigt här i livet och vilket ansvar vi alla har  att göra något med våra liv och stå för våra val. Det här inlägget var tänkt att handla om jobb och arbete och jag kan ju säga att jag inte känner till någon bok där någon går upp så fullständigt i jobbet som Stevens i Återstoden av dagen.

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro
Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro.

Hemmet av Mats Strandberg är en skräckroman som utspelar sig på ett äldreboende. Äldre och dementa kan bli oroliga och snurriga, men det verkar som att äldreboendet Tallskuggan rymmer något som kan göra vem som helst spänd och rädd… Hemmet är en riktigt bra skräckis, men jag uppskattar också skildringen av själva äldreboendet med både de boende och den personal som med varierande skicklighet och förmåga möter de äldre (och deras i anhöriga) i deras utsatta situation. Utan att ha någon egen erfarenhet av att jobba inom vården så tycker jag ändå att det känns som en träffande skildring.

Hemmet av Mats Strandberg
Hemmet av Mats Strandberg.

I Den andra kvinnan av Therese Bohman jobbar bokens huvudperson i disken på stadens sjukhus. Fast egentligen är hon menad till något helt annat. Boken är främst en fantastisk skildring av klassfrågan och av att vara ”den andra kvinnan”, men författaren lyckas också fånga den bullriga, fuktiga, varma miljön i disken och hur de oformliga och trista arbetskläderna eliminerar det sista av arbetarnas personlighet. Det finns verkligen element i Den andra kvinnan som känns som ren arbetarlitteratur.

Den andra kvinnan av Therese Bohman
Den andra kvinnan av Therese Bohman.

I kortromanen God jul berättar Jonas Karlsson om ett kommunhus där någon får den briljanta idén att sprida lite julmys genom att placera ut julljusstakar i fönstren så att de bildar texten GOD JUL. Självklart havererar allting. Några är villiga att lyckas med GOD JUL-projektet till nästan varje pris, men andra är lite mindre samarbetsvilliga. God jul är en humoristisk och knäpp berättelse, men jag tror att vem som helst som någon gång har arbetat på kontor kommer att känna igen sig själv eller sina kollegor…

God jul av Jonas Karlsson
God jul av Jonas Karlsson.

Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) av Martina Haag är en knäpp och rolig feelgoodberättelse om Isabella, som kämpar förgäves med att få in en fot så att hon kan börja jobba som skådespelare. Plötsligt ljusnar det! Hon ska få en stor roll på Dramaten. Tyvärr har hon också råkat lova att hon kan avancerad akrobatik… Det här är kanske ingen arbetsskildring på samma sätt som de övriga böckerna i det här inlägget, men det är en kul bok om en väldigt speciell bransch.

Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) - Martina Haag
Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) av Martina Haag.

Kommentarer

3 svar till ”5 böcker om arbetslivet”

  1. […] om dagen postade jag ett inlägg om böcker där jobbet & arbetslivet har en stor roll. Idag balanserar jag upp med några böcker om arbetslöshet. Obs. att jag förstår att det för […]

  2. spännande tips

    1. Kul att du gillade dem! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.