E-böcker från Ordfront på biblioteket

Jag läste i DN att Stockholms stadsbibliotek har slutit ett avtal med Ordfront, så att biblioteken får tillgång till förlagets e-böcker, som tidigare inte funnits tillgängliga över huvud taget, direkt när de kommer ut. Den allmänna trenden är annars att förlagen har en karenstid när e-böckerna bara är tillgängliga till försäljning. Jag tror det är bra att förlag sluter avtal med bibliotek och utmanar Elib, som annars har närmast monopol på att distribuera e-böcker. Det kanske också kan förbättra situationen med ersättningarna, som idag är mycket höga för biblioteken (omkring 20 kr per utlån måste biblioteken betala per utlån, om jag har förstått det rätt). Biblioteken här hemma i Umeå har faktiskt behövt lägga in restriktioner så att det finns ett tak för antalet utlån varje månad: vill man låna en bok och maximala antalet böcker redan är utlånade så får man vänta till nästa månad.

Men visst fattar man att förlagen måste få in pengar någonstans också. I artikeln i DN står det att 90 % av e-boksförsäljningen är bibliotekens utlån… Visst är det mycket! Samtidigt; hur många skulle köpa en e-bok om e-bok till utlåning inte fanns? Inte så hemskt många, tror jag. Själv lånar jag pappersböcker om den bok jag vill ha tag på inte finns som e-bok hos biblioteket. Att köpa e-böcker är jag alldeles för snål för… :p Och jag är knappast den enda som tycker att typ 200 spänn för en e-bok är saftigt.

E-bokläsare Paradisträdgården


Kommentarer

2 svar till ”E-böcker från Ordfront på biblioteket”

  1. De e-böcker jag läser lånar jag och dessvärre kommer jag att fortsätta göra det så länge en stackars liten fil kostar lika mycket som en inbunden bok. Om jag ska ge ut så mycket pengar så vill jag ha något att ställa i hyllan 🙂

    1. Jag känner samma som du. 🙂 Jag har sett att det finns en del äldre e-böcker som kostar som pocket, men nya böcker är verkligen inte billiga. För att inte tala om elektroniska fackböcker/kursböcker.. De kan ju kosta flera tusen..!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.