Skolbibliotek, en fin tanke

I söndagens DN debatterade flera Miljöpartister för satsningar som de vill göra inom skolan. Bland flera fina förslag så finns också det helt absurda förslaget att alla elever ska ha tillgång till bemannade skolbibliotek. Debatten om ungas läsförståelse är het och det är populärt att prata om hur fler, särskilt pojkar, ska bli intresserade av att läsa. Naturligtvis är det centralt att alla elever har god läsförståelse, annars blir det svårt att tillgodogöra sig kunskap i allmänhet.

Jag måste dock säga att det känns väldigt insiktslöst att föreslå att alla skolor ska tvingas bemanna sina skolbibliotek. Det är illa nog att alla skolor, stora som små, oavsett närhet till andra bibliotek och oavsett tillgång till e-resurser, måste ha ett bibliotek, d.v.s. ett rum med katalogiserade böcker (eller vad nu definitionen är?). Förstår inte folk hur mycket det kostar för en liten skola att lägga de resurserna på något så fånigt? Alla skolor kan inte och ska inte vara lärofabriker där tusentals elever pressas in i kostnadseffektiva, kommunägda organisationer där det finns ekonomiskt utrymme att också anställa skolbibliotekarier som en viktig resurs.

Nej, färre skolbibblor är mitt förslag. Det är pengar i sjön att avsätta medel för dåligt utnyttjade pappersbokrum med sysslolösa bibliotekarier. Är det inte vettigare att lägga de pengarna på, i första hand, bra lärare och bra läromedel? Min pojkvän är lärare och jag har flera vänner och bekanta som också jobbar inom skolan och det är fan sorgligt att se hur de har det. Lönen är som är skämt (jag har lika lång utbildning och tjänar 5-7 kkr mer än vilken lärare jag känner som helst) och arbetsveckorna är gärna 50-70 h per vecka. Medeltiden för att förbereda och efterarbeta en lektion är 15 min. Hur många laborationer hinner man rimligen förbereda på 15 min? Nej, just det, det blir inte mycket fritid över för den lärare som vill göra ett bra jobb.

Det är helt orimligt att tro att små skolor kan ha bemannade skolbibliotek. Punkt slut.

BibliotekFoto: Gary Tamin/stock.xchng.


Kommentarer

4 svar till ”Skolbibliotek, en fin tanke”

  1. När jag gick i låg- och mellanstadiet var skolbiblioteket viktigt för mig. Men det var inte bemannat, vår fröken tog oss dit. Och jag var inte särskilt gammal när jag började gå till stadsbiblioteket själv. Tror det är viktigare med bra stadsdelsbibliotek. Så jo, satsa pengarna på bra läromedel i stället.

    1. Biblioteken var viktiga även för mig när jag var liten, men jag kan faktiskt inte ens minnas att vi hade något bibliotek i min 1-6-skola. Däremot gick jag precis som du till ortens folkbibliotek. Nu hade jag redan intresset för böcker med mig hemifrån och det är det väl inte alla som har. Det är en svår fråga hur man ska få unga mer läsintresserade, särskilt nu när det är så mycket annat som kan locka och dra (spel, datorer etc.), men jag tror inte att det enbart kan vara skolans ansvar och jag tror inte att det är kostnadseffektivt att lägga skolpengar på skolbibliotek.. Så jo, jag håller med dig om läromedel. Inom skolan finns det många hål att stoppa pengar.. Skolbibliotek borde inte vara ett av dem.

  2. Jag håller helt och hållet med dig! Den bibliotekshysteri som den ”nya” skollagen inneburit har ingen verklighetsförankring. Hur ska varje liten enhet kunna bygga upp ett bibliotek värt namnet? Var ska alla skolbibliotekarier komma ifrån? Hur många av dessa skolbibliotekarier är intresserade av tjänster på 10 – 20 %? Sanningen är ju att alla små skolenheter, t ex min egen, nu tvingats iordningställa ett utrymme, fylla det med böcker efter bästa (ekonomiska) förmåga och sätt namnet bibliotek på dörren. Detta är inte läsfrämjande över huvud taget, men det stjäl resurser från andra av skolans verksamhetsområden.

    1. Jadu, det där med skolbibliotek är som ett skämt. Nu håller de på och köper in fler böcker till min killes skola och han la som förslag att de även skulle köpa in en del fackböcker som berör ämnen de undervisar i. Det gick dock inte. De måste köpa in böckerna via en viss leverantör så att böckerna ska vara ”förberedda” (klassificerade, antar jag) för kunna vara i biblioteket. Det är alltså viktigare att böckerna att klassificerade än att de anknyter till utbildningen.

      Pengar i sjön, som sagt. Precis som du är inne på så är det väldigt låg chans att biblioteken blir en användbar resurs.. Det finns ju faktiskt en gräns för hur mycket pengar en liten skola kan avvara för ett skolbibliotek.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.