En fjärde del av Millenniumtrilogin

Som ni kanske har läst/hört/sett så är det på gång med en fjärde del i Millenniumtrilogin… Författaren, Stieg Larsson, hade planerat fler böcker om jag har förstått det rätt, men han gick ju tyvärr bort i förtid. Det stoppar inte  andra från att mjölka ut ytterligare lite mer pengar. David Lagercrantz, som bl.a. skrivit Zlatans biografi, har fått i uppdrag av sin agent att skriva en uppföljare som ska komma ut i augusti 2015.

Jag tycker det här känns extremt meningslöst… Att be en författare, som gjort sig känd för att ha skrivit en bok som även läsovana gärna läser, att skriva en uppföljare till en kioskvältartrilogi… Ja, det skulle ju kunna bli en superduperdundersuccé. Eller också blir det inte det… Jag tror på det sistnämnda. Millenniumtrilogin och karaktärerna i den känns rimligen bäst av den ursprungliga författaren och det känns närmast oförskämt att skriva fan fiction och ge ut det som en direkt fortsättning i serien. Jag tror inte alls på den här idén, faktiskt.

Tror man att Lagercrantz automatiskt ska locka en ung, läsovan målgrupp så tror man nog fel. Det är i första hand Zlatan som har gjort Zlatanboken så framgångsrik. Tror man att de som älskade Millenniumtrilogin kommer att älska en uppföljare, skriven av en helt annan författare, så tror man nog också fel… Det är liksom upplagt för besvikelser när en helt utomstående ska försöka gå i Stieg Larssons fotspår.

Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson Män som hatar kvinnor - Stieg Larsson


Kommentarer

5 svar till ”En fjärde del av Millenniumtrilogin”

 1. […] hör till de som kände en viss skepsis när jag fick höra att det ska komma ut en fjärde del av Stieg Larssons Millenniumtrilogi. När […]

 2. Profilbild för Åsa m r
  Åsa m r

  De får väl komma med egna idéer! Ingen skulle väl komma på tanken att exempelvis skriva en fortsättning på en bok som ”Bröderna Lejonhjärta”.

  1. Precis! Lite egna idéer har väl inte skadat… Jag tror säkert att David Lagercrantz kan skriva en bra deckare som kan stå på egna ben..

 3. Ja men den serien har man lagt bakom sig nu, en fjärde känns meningslös.
  Fast kommer det en, blir man piskad att läsa den, vette sjutton varför jag känner så.
  Mia

  1. Jag kommer nog inte läsa, men det ska bli kul att se vad du tycker om den! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.