Tematrio: Döden

Tematrio handlar den här veckan om döden:

Berätta om tre böcker/romaner/dikter (whatever) där döden spelar en framträdande roll!

Vilket tungt ämne! Men det är åtminstone ganska lätt att komma på böcker den här gången.

En av de mest berörande och bästa böcker som jag vet är Jag är kvar hos er, där vi får följa Annas resa sedan hon har fått konstaterat att hon har en elakartad hjärntumör. Pohl lyckas som alltid skildra dessa svåra levnadsöden och han får det att kännas så autentiskt att det är svårt att hålla tillbaka tårarna när man läser om Annas närmaste och hur de kämpar för att ge Anna ett fint slut på sitt alldeles för korta liv.

En annan kvinna som närmar sig ett oundvikligt och alltför nära slut är Carmen i En sorts kärlek. Hon har precis fått en cancerdiagnos och i boken får vi följa Carmen och hennes mans liv ändra fram till slutet. Även här känns det autentiskt och det är en hel del ordentligt starka scener som skildras, men boken skiljer sig ändå fundamentalt från Pohls ovan nämnda ungdomsbok. Carmens man, Sten, anstränger sig inte bara för att ta ett farväl och göra slutet så bra som möjligt, utan han gör också ett otal snedsprång och har en mängd otrohetsaffärer. Många tycker nog hemskt illa om den här boken p.g.a. det, men jag tycker att den trots allt är oerhört berörande och fin och jag kan naturligtvis inte veta hur man upplever en sådan här situation, men jag tror att både Pohl och Kluun, som har skrivit En sorts kärlek, beskriver två helt möjliga reaktioner.

En betydligt mer lättsam bok om döden är The Great Blue Yonder om en pojke som vandrar vidare efter att ha blivit påkörd och dödad av en lastbil. För att ta sig vidare krävs dock att han avslutar en viktig sak: att han tar ett ordentligt farväl av sin äldre syster. I boken får man sedan följa huvudpersonen, Harry, när han slutför detta sista uppdrag. Det är en bok som trots är både rolig och söt, utan att bli alltför töntig, som barnböcker i ämnet säkert annars kan bli!

Jag är kvar hos er - Peter PohlEn sorts kärlek - Ray KluunThe Great Blue Yonder - Alex Shearer


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.