Den tekniska sidan av bloggandet

Jag har uppdaterat utseendet på bloggen. Jag  brukar försöka hålla jämna steg med de officiella teman som släpps till WordPress, mitt bloggverktyg. Egentligen tycker jag att årets tema är rätt så misslyckat, mest för att det funkar betydligt sämre i mobiler än tidigare versioner, men samtidigt så är det ju kul med lite variation, så till slut valde jag att byta till det här i alla fall. Man kanske vänjer sig…

En gång i tiden så var det nog själva kodandet och fixandet som var det roligaste med att blogga, men nu kan jag alldeles för lite för att kunna göra något själv, så jag är tacksam över att det finns så smidiga och enkla verktyg som WordPress, där man ganska mycket kan klicka och ändra utan att behöva gå in i koden och göra ändringar. Vad gäller bloggverktyg så har jag hittills testat Blogger, Textpattern och WordPress.

Textpattern kändes lite begränsat för mig eftersom det inte finns så mycket plugins och för att man inte kunde sätta hur många etiketter/kategorier som helst. Dessutom var jag till slut tvungen att överge verktyget, vare sig jag ville det eller ej, eftersom det slutade fungera efter någon slags uppdatering på servern..

Blogger var det så länge sedan jag använde, så jag kan inte säga så mycket om det annat än att jag tyckte att det var kanon på den tiden det begav sig, men nu vet jag inte alls hur det är att använda, för det har förändrats mycket sedan dess…

WordPress är nice för att det är snyggt, lättanvänt, går att använda från appar och går att utöka med massor av olika plugins. Det enda jag avskyr med WordPress är allt spam, som tyvärr är helt groteskt. Jag filtrerar så att det mesta åker direkt till papperskorgen. Utan detta skulle jag få 100-tals spaminlägg varje DAG, vilket kan jämföras med att jag under alla mina år med Blogger och Textpattern inte fick ett endaste spam. Med WordPress kan jag också sakna den fantastiska sökmotoroptimering som Googleägda Blogger ger sina bloggar… 😉 Även Textpattern placerade sig sjukt mycket bättre än WordPress, av någon anledning. Mitt besökarantal halverades ungefär när jag bytte från Textpattern till WordPress p.g.a. att folk inte längre hamnar på min sida när de söker på Google.

Jag tror att man som bloggare kan ha lite olika ingångar till bloggandet och alla kanske inte är så intresserade av det tekniska, men oavsett så tycker jag att man bör ägna en stund åt att jämföra och fundera hur man vill ha det. Har man bloggat några år så är det inte självklart att det går att flytta bloggen på ett enkelt och snabbt sätt eftersom både länkar och bilder kan brytas vid en flytt.

Jag tycker också att kvalitén på en blogg verkligen påverkas mycket av det tekniska och visuella och inte bara av själva texten och antalet uppdateringar/inlägg. Jag vägrar t.ex. att kommentera på Blogger-bloggar som envisas med att tvinga besökaren att logga in för att lämna en kommentar… Spamfilter kan också vara något som gör att man helt enkelt inte ids lämna en kommentar för att det blir så krångligt… En del bloggar (särskilt Blogger!) kan också vara svåra att hitta på, kan jag tycka, eftersom sökfunktionen fungerar ”sådär”. Andra bloggar är så nerlusade med reklam att man blir helt förvirrad och inte orkar läsa. I värsta fall läser man från mobil och råkar klicka på någon reklambanner när man scrollar. Då har man tappat mig som besökare, kan jag säga.

Ja, det var några reflektioner från en som varit med ett tag vad gäller bloggar. Jag upplever bokbloggare som en sjukt trevlig grupp människor och det både bloggas, twittras, utbyts erfarenheter och diskuteras bloggande ur alla dess synvinklar, men sällan så diskuteras det tekniska? Ändå är det ju en viktig del av att ha en blogg, kan jag tycka. Kanske borde det diskuteras mer.

Några gamla versioner av Bokblomma. Någon som minns?

Bokblomma2010 Bokblomma2012 Bokblomma2011 Bokblomma2013


Kommentarer

22 svar till ”Den tekniska sidan av bloggandet”

 1. Tycker det var snyggt! Jag gillar den tekniska sidan av bloggandet, har länge sysslat med HTML på hobbynivå och har väl inte riktigt fått in det i bloggandet då jag haft via wordpress.com innan. Men nu har jag en egen plattform och hoppas kunna pyssla mycket mer med det 🙂

  1. Tack. 🙂 Jag intresserade mig också för HTML och sådant förut, men sedan blev det snabbt för avancerat med programmeringen när jag gick över från att ha en vanlig hemsida till en blogg. Har dock fortfarande nytta av lite kunskaper i CSS, så att man kan göra lite handpåläggning och ändra färger i färdiga teman och sådant..

   Kul att du har en egen plattform nu! Då har man ju massor av möjlighet att utforma bloggen precis som man vill ha den. 🙂

   1. Ja! Så länge man har tiden till det 😉

    1. Haha, ja, det är ju den lilla haken såklart! Jag är glad om jag hinner skriva inlägg. Allt annat fix med bloggen är bonus. Man ska ju ha tid till att läsa också! 😉

     1. Eller hur 🙂

 2. Bra val!

 3. Jag har inte behövt logga in för att kommentera på blogger men däremot har jag haft mer problem med att kommentera på wordpress då jag varit tvungen att ha ett konto på wordpress. Man kan skriva in bara namn och bloggadress på blogger, man behöver inte logga in. Jag trivs bäst på blogger då jag testat lite olika portaler.

  1. Du har fel. Många med Blogger kräver inloggning med OpenID och liknande som ett spamskydd. Sedan har de flesta, tack och lov, klickat ur denna funktion. Det är möjligt att wordpress.com-bloggar har samma funktion, men jag har aldrig besökt en sådan. Irriterande är det i alls fall!

  2. Faktum är att din blogg är en sådan som inte går att kommentera på, upptäckte jag nu när jag försökte.. Såhär ser det ut:
   Klicka.

 4. Jadå, minns tre av dem. Jag har blogger och det är mkt smidigt men inte riktigt lika flexibelt.

  1. Kul att de kändes igen! Jag trivdes också med Blogger när jag hade det. 🙂

 5. Det blev verkligen jättefint!

  1. Åh, tack så mycket!

 6. Jag använder ju blogg.se och tycker att det fungerar toppen! Vill man ha en lite lyxigare känsla kan man alltid uppdatera till PRO, det kostar ju dock. Men jag är hittills nöjd med gratisversionen. Håller med om det du skriver att intrycket av en blogg gör mycket och ogillar precis som du att behöva logga in för att kommentera eller för den delen skriva oläsliga ord och siffror ”för att bevisa att jag inte är en robot”….

  1. Kul att du trivs med blogg.se.
   Vad får man med Pro då?
   Jag tycker det är skönt att ha bloggen på ett webbhotell så att man har full koll på alla filer själv, men det kostar ju en del.. Jag antar att blogg.se är reklamfinansierat? Det är ju praktiskt i så fall.

 7. Fint blev det! Jag är nybörjare på wordpress har tycker att det är lite krångligt. Har inte haft tid att sätta mig in allt än. Sen borde jag göra nåt åt att det ska bli lättare att hitta till bloggen. Men, men…kom några böcker emellan 🙂

  1. Tack!
   Klart böcker måste komma emellan. Utan böcker så skulle man inte ha något att blogga om. 😉
   Jag tycker WordPress är lättanvänt ändå, men det finns många funktioner och plugins att lära sig, så det är klart att det kan bli ganska oöverskådligt och mycket att sätta sig in i; om man vill. Det är väl just det där ”om man vill” som känns så bra med WordPress. Man kan lika gärna välja ett färdigt tema och tuta och köra bara.

 8. jo, det varierar mycket

 9. Jag tillhör de som är både okunniga och ointresserade av teknik tyvärr men det är viktigt att det är läsbart och inte en massa reklam eller svart bakgrund. Och att behöva logga in och skriva koder när man ska kommentera är jobbigt. Lite kul när du visar de andra versionerna, jag hade inte en aning att du bytt så många gånger även om jag kände igen alla:)

  1. Jag förstår ändå att folk har koder för att skriva kommentarer. Det är verkligen plågsamt med allt spam. Däremot vägrar jag logga in med google-konto och liknande för att kommentera. Förstår inte vad det skulle fylla för funktion..

   Kul att du känner igen mina gamla sidor! 🙂 Jag har faktiskt många fler versioner bakom mig. Har åtminstone 21 sparade på datorn!

   1. Jag har knappt aldrig fått spam! Har kanske inte tillräckligt stor/intressant/kul blogg för att spammas:) Vad är det för spam du får?

    1. Jag fick heller aldrig spam med Blogger under alla år jag hade min hemsida där. Det är väldigt plattformberoende…

     Som vanligt med spam är det robotar som masspostar sådant som ska leda till webbshopar för vanliga grejer som spam brukar handla om.. Det brukar bli några tusen inlägg i veckan.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.