Snart dags för summeringar och topplistor

Det är den tiden på året då det börjar bli aktuellt med sammanställningar, summeringar, topplistor och statistik. Jag älskar sådant! Men mina egna sammanställningar får vänta ett tag.

Andra har redan börjat. Flera tjusiga tårtor med storsäljande böcker på dök upp i mitt Facebookflöde här om dagen. Det är Adlibris som har gjort topplistor över vilka böcker som har sålt bäst under 2014 och tydligen har de skickat fina marsipantårtor till förlagen också.

Det verkar inte som att de har gjort en definitiv lista med en vinnare, utan snarare att de har plockat ut ett antal storsäljande titlar som belönats med "utmärkelsen". En storsäljare blev i alla fall Lilla smycket av Modiano. Det förvånande mig!  Jag gissar att denna författare var totalt okänd för de flesta i det här landet innan det tillkännagavs att han belönas med årets Nobelpris i litteratur. På ganska kort tid måste det alltså har blivit stor rusning efter boken!

Å andra sidan... Varför skulle folk inte vilja läsa nobelpristagare? Boken har kommit på förslag i båda mina bokcirklar den senaste månaden. Bara en sådan sak! Intresset finns där, uppenbarligen. Jag tycker det är hemskt kul att en sådan seriös bok har hamnat på en försäljningstopplista. Fördomen säger annars att sådana listor främst innehåller.. deckare? 😮


Kommentarer

4 svar till ”Snart dags för summeringar och topplistor”

 1. Tycker absolut det är kul att en för den stora massan okänd författare lyfts upp av ett nobelpris! Har inte läst Modiano ännu men det verkar ju dock också som att han inte är en särskilt svår författare och det lär väl öka försäljningen också. Hade ju dock varit ännu roligare om det inte varit en europeisk man 😉

  Jag väntar också lite med mina listor… Gott nytt år så här i förskott 😀

  1. Ja, det är verkligen kul. Jag har för övrigt passat på att läsa Lilla smycket nu i jul och jag tyckte verkligen om den. Jag vill läsa mer av Modiano och jag är så glad att jag har upptäckt honom. Hade det inte vari för Nobelpriset så hade jag missat honom totalt…

   Sedan håller jag såklart med dig om europeiska män.. Det finns ju så många Nobelpriskandidater i andra delar av världen…

   Ska bli kul att kolla in dina listor sedan!

   Gott nytt år! 🙂

 2. Jag väntar också lite med sammanställningarna, men en sån där bokomslagstårta skulle jag gärna ta en bit av!

  1. Jag med!
   (om den är glutenfri 😉

   Ser fram emot att läsa dina sammanställningar sedan. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.