Bokeen Cybook Opus

Den digitala framtiden

Jag har ganska nyligt köpt en e-bokläsare. Av alla onödiga prylar man kan äga så tycker jag att det här är en av de bättre. 🙂 Många förståsigpåare påstår att att e-bokläsare inte har en framtid, mycket för att surfplattorna anses kunna ta över, men jag håller inte med! Surfplattor i all ära… De är mångsidiga, surfbara etc, men de är faktiskt inte ergonomiska att läsa på!

Själv köpte jag en läsplatta för att kunna ha en liten pryl med mig på resa, istället för att stoppa väskan full med böcker. Min platta väger mindre än en pocket ( den väger omkring 150 g) och den rymmer hundratals böcker (jag har faktiskt ingen koll på hur många böcker den rymmer, för jag läser liksom bara en åt gången). För många är det Amazons e-bokläsare, Kindle, som är den intressanta, men den gick bort för mig, för jag vill inte vara låst till att köpa mina böcker via Amazon. Jag vill kunna låna böcker på biblioteket! Därför blev det till slut en Cybook Opus från Bokeen. Jag är mycket nöjd hittills. 🙂 Den är liten och lättanvänd och jag tycker verkligen om e-inkteknologin. Det är alltså inte en ljusstark skärm, utan en pappersliknande, som man läser på. Skönt!

För den som, liksom jag, föredrar att läsa utan att proppa hemmet fullt av böcker så är e-boksläsare guld! Utbudet av e-böcker är okej på biblioteket. Det kunde vara bättre, men jag klagar inte. Dessutom finns det fria böcker att få tag på via t.ex. Projekt Runeberg, om man nu inte bestämmer sig för att betala för böckerna. E-bokläsaren, åtminstone min variant, är helt dedikerad för läsning av e-böcker, så naturligtvis funkar den inte för surf och annat. Men för mig gör det ingenting. Jag är glad över att kunna resa med lätt bagage framöver. 🙂 Fin pryl!


Kommentarer

9 svar till ”Den digitala framtiden”

 1. […] juni genom åren egentligen? På bloggen? Jo, 2011 bloggade jag för första gången om min då sprillans nya läsplatta. Nu har 5 år passerat och den hänger fortfarande kvar och i perioder används den flitigt. Som […]

 2. […] Här hittar du inlägget från 2011. […]

 3. […] ni kanske vet så har jag haft en läsplatta ett tag och jag läser också e-böcker på mobilen. Nu har jag även blivit med surfplatta! Det känns […]

 4. Tack för att du tog dig tid att skriva så utförligt. Jag är jättesugen på att köpa en e-boksläsare men är inte slängd i det tekniska så det var snällt att du hjälpte mig att reda ut begreppen. Det där med pdf-filerna tror jag inte kommer att störa mig såvida inte det blir standardformat för böcker i framtiden, då blir det lite jobbigt kanske.

  1. Jag tror inte att pdf blir standard. På http://www.elib.se kan du kolla runt lite vad det finns för utbud av e-böcker och där står det också i vilka format böckerna finns.

   Ett tips är att klämma och känna på lite olika e-bokläsare innan du eventuellt bestämmer dig för att köpa. Mitt bibliotek hade en informationsdag med drop in där man fick testa olika läsplattor och det var då jag bestämde mig för Cybook Opus.

 5. Vilken bra blogg du har! Jag är förundrad över att jag inte hittat hit tidigare. Läser med stort intresse om din e-bokläsare. Suget efter en egen blir starkare och starkare och rätt som det är köper jag en. Är du fortfarande lika glad för din? Dum fråga kanske, men går det att läsa i mörker eller behövs det belysning i rummet man är? Var köpte du din? Tacksam för svar…

  1. Vad kul att du har hittat till min blogg!

   Jag är fortfarande väldigt nöjd och glad över min e-bokläsare och jag har den i väskan nästan jämnt så att jag kan plocka upp den och läsa när jag får lite dötid. 🙂 Jag har också haft stor glädje av den nu på semestern, för den tog ju i princip ingen plats i bagaget! Det enda som jag inte är jätteglad över är att den inte är särskilt vass på pdf-filer. När man läser böcker i pdf-format måste man antingen scrolla fram och tillbaka för att se hela sidan, alternativt zooma ut, men då blir texten liten.. Som tur är är många (de flesta?) e-böcker i epub-format, som är otroligt flexibelt och bra. Är böckerna i epub-format kan man ändra textstorlek och typsnitt som man vill! Tyvärr verkar de flesta (alla?) e-bokläsare vara kassa på pdf, så det är inget unikt för min variant. Jag hoppas att pdf-filerna fasas ut så att man slipper dem..

   Att läsa på e-bokläsare med e-ink är som att läsa ett papper, så man måste ha lampa om det är mörkt. Jag tycker att det är en fördel att den är så lik papper, för jag tycker det är jobbigt för ögonen att läsa på ljusstarka skärmar. Vill man ha ljusstyrka så är ju surfplattor ett bättre val kanske, för de är ju också mer flexibla och har många användningsområden samt att de visar färgbilder.

   Min är köpt på Bokus. Det stod att det var 7-10 dagars leveranstid men jag hade den i handen efter 3 dagar. 🙂

 6. Oj, röd och fin. Välkommen till klubben =)

  1. Tack. 🙂 Jag är glad att den fanns i rött, för det är min favoritfärg. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.