Två sommarböcker

Okej, sommaren känns kanske inte så jätteaktuell just nu, inte i Umeå i alla fall, för där ser det ut ungefär såhär:

Vinter

Men nu börjar faktiskt förlagen presentera sina sommarkataloger. En bok att se fram emot är del tre i Håkan Nessers storstadstrilogi, som inletts med Maskarna på Carmine Street (utspelar sig i New York) och Himmel över London (gissa var den utspelar sig 😉 ). Jag tycker om Håkan Nessers böcker! Inte minst blev jag fascinerad över en av hans äldre böcker, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Den har verkligen ett överrumplande slut, som väckte många frågor – en bok som är spännande på det allra bästa sättet. Nessers storstadsböcker har jag nog inte tyckt har varit riktigt lika briljanta, men ändå väldigt läsvärda. Förr eller senare kommer jag absolut läsa den avslutande delen, Elva dagar i Berlin. Kanske får det bli en kommande ljudbok. Man kan ju alltid hoppas på en författaruppläsning i sådant fall, för Nesser är väldigt behaglig att lyssna på, tycker jag.

Framsidan är för övrigt superfin. Älskar färgerna, typsnittet, allt! 🙂

Elva dagar i Berlin - Håkan Nesser

En annan bok, som jag ser fram emot, är Anna Gavaldas senaste, som nu kommer på svenska. Jag älskar hennes relationsromaner! Den här senaste heter Hjärtat i vår vänskap och handlar om två lite udda figurer som finner varandra:

Billie – döpt efter Michael Jacksons Billie Jean – och Franck växer upp i en liten håla långt från Paris, där det inte ens finns några bilar att sätta eld på, där man super och slår sina barn, om man alls stannar kvar för att ta hand om dem. Billie bor i husvagn, Franck är den lille bögen som ingen bryr sig om. Hon har en våldsam far och en försupen styvmor, han är en mild enstöring. Hon försöker förtvivlat bli upptagen i flickornas gemenskap, han tecknar hellre än ägnar sig åt sport. Att de skulle bli vänner var det ingen som trodde. Men när de spelar tillsammans i en skolpjäs finner de varandra och utvecklar en helt speciell vänskap som följer dem upp i vuxen ålder.
Det är denna vänskap som Billie berättar om, för en stjärna på himlen, när Franck ligger medvetslös i en klippskreva och hon väntar på att dagen ska gry och hon kan hitta någon som kan hjälpa dem.

Det här är för övrigt samma bok som jag var sugen på att köpa när jag var i Frankrike för ett par år sedan. På den tiden funderade jag på om det var en barnbok… Såhär ser den nämligen ut i Frankrike:

Billie

Jag älskar originalframsidan! Jag är svårt svag för söta djur. Den svenska är… seriös och vuxen… 😉 Fast fin på sitt sätt, kanske.

Hjärtat i vår vänskap - Anna Gavalda


Publicerat

i

av

Kommentarer

14 svar till ”Två sommarböcker”

 1. Profilbild för
  Anonym

  Jag har längtat länge efter ,en ny Gavalda. Har läst alla av henne. Härligt att det är på gång!

  1. Profilbild för Linnea

   Jag längtar också. 🙂 Det var länge sedan jag läste något av henne. 🙂

 2. Profilbild för Lena

  Åh, när du nämner Umeå så längtar jag till min gamla barndomsstad. Har inte varit där sedan min mormor gick bort 1991, trots att vi har fler släktingar kvar där uppe.

  1. Profilbild för Linnea

   Då borde du absolut åka hit! 🙂 Det är en fin stad och det har hänt mycket de senaste åren; byggts både kulturhus och nya lokaler för superfina Bildmuseet m.m. Finns mycket att se! 🙂

 3. Profilbild för Metta

  Men jag har helt missat att det kommer nytt av Anna Gavalda, en favoitförfattare!

  1. Profilbild för Linnea

   Kul att du också gillar Gavalda! 🙂

 4. Profilbild för Boklusen

  Hej!
  Har du sett mitt inlägg om bokbyte? Är det något du skulle vilja vara med på?

  1. Profilbild för Linnea

   Kul initiativ! Tror tyvärr att jag avstår denna gång. Jag har så himla fullt upp med min avhandling m.m. att jag försöker hålla allt annat runt omkring till ett minimum. 😮

 5. Profilbild för bloggbohemen

  Nessers bok kommer jag garanterat också att läsa, eller ännu hellre lyssna på i författaruppläsning. Jag har egentligen inte varit så förtjust i de andra två storstadsböckerna, men Nesser är Nesser – alltid värd en chans!

  1. Profilbild för Linnea

   Samma här – jag har inte fallit pladask för de andra storstadsböckerna, men jag är ändå peppad på den avslutande delen. 🙂 Tycker hans bästa är Kim Novak… och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla.

   1. Profilbild för bloggbohemen

    Jag älskade hela Barbarotti-serien och alldeles särskilt Berättelse om herr Roos.

    1. Profilbild för Linnea

     Måste läsa dem! Har faktiskt inte läst en enda från Barbarottiserien.. 😮

 6. Profilbild för Sofia

  Åh jag längtar också efter både Nessers och Gavaldas böcker! Jag gillar verkligen Nesser men enligt mig är Himmel över London den absolut bästa! Så jag ser verkligen fram emot Berlinboken.

  1. Profilbild för Linnea

   Kul att du också gillar Nesser och Gavalda. 🙂 Två riktigt bra författare! 🙂

Lämna gärna en kommentar! 🙂

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske även är intresserad av...

%d bloggare gillar detta: