Två sommarböcker

Okej, sommaren känns kanske inte så jätteaktuell just nu, inte i Umeå i alla fall, för där ser det ut ungefär såhär:

Vinter

Men nu börjar faktiskt förlagen presentera sina sommarkataloger. En bok att se fram emot är del tre i Håkan Nessers storstadstrilogi, som inletts med Maskarna på Carmine Street (utspelar sig i New York) och Himmel över London (gissa var den utspelar sig 😉 ). Jag tycker om Håkan Nessers böcker! Inte minst blev jag fascinerad över en av hans äldre böcker, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Den har verkligen ett överrumplande slut, som väckte många frågor – en bok som är spännande på det allra bästa sättet. Nessers storstadsböcker har jag nog inte tyckt har varit riktigt lika briljanta, men ändå väldigt läsvärda. Förr eller senare kommer jag absolut läsa den avslutande delen, Elva dagar i Berlin. Kanske får det bli en kommande ljudbok. Man kan ju alltid hoppas på en författaruppläsning i sådant fall, för Nesser är väldigt behaglig att lyssna på, tycker jag.

Framsidan är för övrigt superfin. Älskar färgerna, typsnittet, allt! 🙂

Elva dagar i Berlin - Håkan Nesser

En annan bok, som jag ser fram emot, är Anna Gavaldas senaste, som nu kommer på svenska. Jag älskar hennes relationsromaner! Den här senaste heter Hjärtat i vår vänskap och handlar om två lite udda figurer som finner varandra:

Billie – döpt efter Michael Jacksons Billie Jean – och Franck växer upp i en liten håla långt från Paris, där det inte ens finns några bilar att sätta eld på, där man super och slår sina barn, om man alls stannar kvar för att ta hand om dem. Billie bor i husvagn, Franck är den lille bögen som ingen bryr sig om. Hon har en våldsam far och en försupen styvmor, han är en mild enstöring. Hon försöker förtvivlat bli upptagen i flickornas gemenskap, han tecknar hellre än ägnar sig åt sport. Att de skulle bli vänner var det ingen som trodde. Men när de spelar tillsammans i en skolpjäs finner de varandra och utvecklar en helt speciell vänskap som följer dem upp i vuxen ålder.
Det är denna vänskap som Billie berättar om, för en stjärna på himlen, när Franck ligger medvetslös i en klippskreva och hon väntar på att dagen ska gry och hon kan hitta någon som kan hjälpa dem.

Det här är för övrigt samma bok som jag var sugen på att köpa när jag var i Frankrike för ett par år sedan. På den tiden funderade jag på om det var en barnbok… Såhär ser den nämligen ut i Frankrike:

Billie

Jag älskar originalframsidan! Jag är svårt svag för söta djur. Den svenska är… seriös och vuxen… 😉 Fast fin på sitt sätt, kanske.

Hjärtat i vår vänskap - Anna Gavalda


Kommentarer

14 svar till ”Två sommarböcker”

 1. Åh jag längtar också efter både Nessers och Gavaldas böcker! Jag gillar verkligen Nesser men enligt mig är Himmel över London den absolut bästa! Så jag ser verkligen fram emot Berlinboken.

  1. Kul att du också gillar Nesser och Gavalda. 🙂 Två riktigt bra författare! 🙂

 2. Nessers bok kommer jag garanterat också att läsa, eller ännu hellre lyssna på i författaruppläsning. Jag har egentligen inte varit så förtjust i de andra två storstadsböckerna, men Nesser är Nesser – alltid värd en chans!

  1. Samma här – jag har inte fallit pladask för de andra storstadsböckerna, men jag är ändå peppad på den avslutande delen. 🙂 Tycker hans bästa är Kim Novak… och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla.

   1. Jag älskade hela Barbarotti-serien och alldeles särskilt Berättelse om herr Roos.

    1. Måste läsa dem! Har faktiskt inte läst en enda från Barbarottiserien.. 😮

 3. Hej!
  Har du sett mitt inlägg om bokbyte? Är det något du skulle vilja vara med på?

  1. Kul initiativ! Tror tyvärr att jag avstår denna gång. Jag har så himla fullt upp med min avhandling m.m. att jag försöker hålla allt annat runt omkring till ett minimum. 😮

 4. Men jag har helt missat att det kommer nytt av Anna Gavalda, en favoitförfattare!

  1. Kul att du också gillar Gavalda! 🙂

 5. Åh, när du nämner Umeå så längtar jag till min gamla barndomsstad. Har inte varit där sedan min mormor gick bort 1991, trots att vi har fler släktingar kvar där uppe.

  1. Då borde du absolut åka hit! 🙂 Det är en fin stad och det har hänt mycket de senaste åren; byggts både kulturhus och nya lokaler för superfina Bildmuseet m.m. Finns mycket att se! 🙂

 6. Profilbild för
  Anonym

  Jag har längtat länge efter ,en ny Gavalda. Har läst alla av henne. Härligt att det är på gång!

  1. Jag längtar också. 🙂 Det var länge sedan jag läste något av henne. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.