Poddar jag lyssnar på

Det finns inte jättemånga litteraturpoddar på svenska, har jag märkt, men nu har jag hittat en för mig ny podcast: Bokbanditerna. Det är en podcasts där Tom och Nisse diskuterar böcker och författare på ett lättsamt sätt. Jag har lyssnat på 3-4 avsnitt och har dock reagerat på att det i varje avsnitt hittills har sagts saker som är fel. Till exempel att Kristina Lugn skulle vara Svenska Akademiens ständige sekreterare? Det är fortfarande Peter Englund som har detta uppdrag och till sommaren ersätts han av Sara Danius. Visst?! Eller att Erik XIV dog på Gripsholms slott (Örbyhus var det väl?). Och så saknas det insikter/intresse för genusfrågor, kan jag störa mig på. I nästan varje avsnitt tänker jag ”nej, men vänta nu..!”. Nåja. Det är väl inte hela världen.  Det är en underhållande podd, men dock inte riktigt sådär genusmedvetet sylvass som andra poddar jag lyssnar på. Hehe.

Annars lyssnar jag på:

Allt vi säger är sant: Ambitiös ungdomsbokspodcast av Lisa Bjärbo och Pär Bengtsson. Älskar det senaste avsnittet, som handlar om småstäder. Har själv vuxit upp i en liten stad…

Bibliotekspodden Solen: Podcast av bibliotekarier från Stockholms stadsbibliotek. Väldigt boktips:ig.

Bokpalt: Bokcirkel i poddform med Tobias och Elma. Tycker den är väldigt rolig och smart, men nu kommer den ut med rätt ojämna mellanrum, vilket såklart är lite synd.

Ett eget rum: Väldigt personligt, intelligent och roligt om böcker och författare. Görs av Marcus med bloggen Marcusbiblioteket och Tuva Holmlander, som nog inte har någon blogg (?). Ett eget rum måste väl för övrigt vara det bästa namnet någonsin på en podd? Med tanke på att den anknyter till Virgina Woolfs essä med samma namn, alltså.

Författarpodden: Podd av Frida Skybäck och Agnes Hellström om att skriva och att bli utgiven. Kul att få höra lite ”bakom kulisserna”.

Lundströms bokradio: Sveriges Radios litteraturmagasin. Ambitiöst och med bra blandning av högt och lågt. Här är det ofta intervjuer med de riktigt creddiga och intressanta författarna. Som Bodil Malmsten t.ex. <3.

Läs för livet: Läsambassadör Johanna Lindbäck diskuterar läsning med intressanta gäster.

Ja, där har ni lite tips om några poddar som fortfarande sänds (tror jag). Kanske kan det passa att lyssna lite för er som eventuellt har påsklov den kommande veckan. Har du några tips på bra poddar? Jag tar gärna emot tips!


Kommentarer

7 svar till ”Poddar jag lyssnar på”

 1. Åh vad roligt att du tipsar om vår podd! Tack! Uppskattar att ha lyssnare som också stör sig på fel i poddar och dålig genusmedvetenhet. Om vi klantar oss utan att märka det får du gärna säga till.

  1. Er pod är verkligen jättebra! 🙂 Och jag har inte märkt att ni har klantat till det någonting. 😉

 2. […] några av mina äldre poddinlägg, många av podcasterna som jag nämnder i dem sänds fortfarande: Poddar jag lyssnar på, Augustpodden är igång, Några nya podcasts, Några poddar jag lyssnar […]

 3. Profilbild för Erik

  Bokbanditerna är fan asbra! Tack för tipset

  1. Alltid kul med fler bokpoddar! 🙂

 4. Det här inlägget sparar jag! <3 Jag har haft svårt att hitta just bokpoddar på svenska av någon anledning och ännu svårare att hitta en om endast barn- och ungdomslitteratur, förutom den av Lisa Bjärbo och Pär Bengtsson

  1. Kul att du gillade inlägget. 🙂
   Jag tycker också att det är svårt att hitta bokrelaterade podcasts. Jag lyssnar via Podcast-appen i min iPhone och det är inte jättelätt att navigera bland kategorierna och topplistorna, särskilt inte om man är ute efter poddar på svenska.
   En barn- och ungdomspodcast som jag missade i det här inlägget är Bokslukarsällskapet. Den är väl i och för sig lite mer ”av och för barn”, men kanske ändå kan vara värd att lyssna på.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.