Några poddar jag lyssnar på

Jag älskar podradio och tycker att alltid att det är lika kul att upptäcka en ny kanal som handlar om böcker. Tyvärr verkar det vara ett relativt smalt ämne bland svenska podradiokanaler och jag tycker att iTunes store är ganska svår att navigera i om man inte vet exakt vad man letar efter (försöker man leta ämnesvis så ska man liksom klicka sig fram till Litteratur från kategorin Konst, vilket inte känns så logiskt, då det också finns en kategori som heter Samhälle och kultur). Därav missar jag ofta när det kommer något nytt. Jag har dock upptäckt några nya (d.v.s. nya för mig; det är inte en garanti för att de ens sänder längre!) och tänkte tipsa om dem. Har även tipsat i tidigare inlägg: 1, 2, 3, 4. Jag vet såklart att man kan lyssna på fler sätt än genom iTunes Store och Podcastappen i iOS, men det är ju det sätt jag själv använder mig av, så jag vet inte så mycket om poddar som man hittar på andra sätt..

Bibliotekspodden SolenPodd där bibliotekarier från Stadsbiblioteket i Stockholm pratar om böcker kring olika teman. Bra och informativ! Avsnitten är ca 30-60 min långa och utkommer var tredje vecka.

Books & Dreams podcast. Tidningen Books & dreams podcast, där chefredaktören Carina Nunstedt träffar författare. Jag har inte hunnit lyssna på något av avsnitten ännu, faktiskt. Tyvärr finns det bara några få avsnitt upplagda på iTunes, men det lär finnas ca 11 avsnitt, med t.ex. Cecilia Samartin och Helena von Zweigbergk att lyssna på från hemsidan.

Ett eget rum. Marcusbibliotekets podcast. Underhållande bokcirkel där Marcusbiblioteket, oftast i sällskap med Tuva Holmlander, pratar om olika böcker. Det finns också avsnitt med författarintervjuer. Utkommer med ca 2 veckors mellanrum, om jag har förstått det rätt.

Läs för livetJohanna Lindbäck, läsambassadör, samtalar om läsning med olika gäster. Det finns hittills ett avsnitt ute, där hon diskuterar läsning i skolan med forskaren Gunilla Malloy. Ett mycket klokt avsnitt där det sägs mycket intressant om genusperspektivet på varför läsförståelsen är så låg hos dagens elever. Ambitionen är att det ska komma ut ett nytt avsnitt ca en gång i månaden.

Några andra poddar jag gillar, och som dessutom utkommer med nya avsnitt regelbundet är:

Allt vi säger är sant. Smart podcast där författarna Per Bengtsson och Lisa Bjärbo på ett seriöst sätt diskuterar ungdomsböcker. De brukar ta upp olika teman och många böcker i varje avsnitt.

Bokpalt. Rasmus och Tobias podcast där de varje vecka bokcirklar böcker från olika genrens (vitt skilda titlar som t.ex. Dansa på deadline och Bonjour Tristesse). Rolig och bra!

Bokslukarsällskapet. Riktar sig inte till min målgrupp, men ändå. I podcasten pratar, och beskyddar, unga läsare böcker som riktar sig till tweenies.

Lundströms bokradio. P1:s bokprogram med programledaren Marie Lundström. Intervjuer, reportage och bokcirkel i en bra och aktuell blandning.

Piratförlagets podcast. Här bjuds författare in för samtal om sina böcker. Riktigt bra och väcker nyfikenhet! Jag blev t.ex. otroligt sugen på att läsa Danny Wattins Herr Isakowitz skatt efter att ha hört honom berätta om den. Den handlar alltså om hans släkts berättelse om att överleva förintelsen och om en resa han gör med sin son och far för att leta upp familjens skatt, d.v.s. sådant hans släktingar grävde ned under Andra världskriget.