Halvvägs genom 2015

Oj. Redan halvårsskifte. Eller vad man säger. Halva året har passerat i alla fall och min vana trogen så har jag ordnat med statistik över min läsning.

Jag kan ju säga att 2015 har varit ett händelserikt år för mig, faktiskt. Jag har t.ex. disputerat och flyttat nu under våren. Böcker har dock inte haft prio ett i mitt liv den senaste tiden och det märks kanske i statistiken. 30 böcker har jag i alla fall läst ut.

2015-06 Bokformat

I januari och mars plöjdes det böcker. I februari och maj jobbade jag mest… Och såhär i juni har jag hamnat i post-flyttkaos och har inte haft ro att läsa så mycket.

1506 Sidantal

I statistiken gömmer sig en del noveller, poesi och korta berättelser, men också några tegelstenar. Böcker med ca 300 sidor är att föredra om ni frågar mig.

1506 Ursprungsland

Som vanligt läser jag främst böcker skrivna av svenska författare, men också en hel del amerikanskt och så. Lite enkelspårigt kanske! Men lätt hänt.

1506 Kön

Jag läser mest böcker skrivna av kvinnliga författare. Det är också som det brukar. Vet inte varför.

1506 Utgivningsår

Vad gäller utgivningsår så måste jag säga att jag har läst ovanligt många nya böcker, d.v.s. böcker utgivna 2015. Dock har jag främst läst böcker med några år på nacken. Har till och med läst en 60-talare!

1506 Betyg

Det bästa med årets statistik är att jag inte har läst någon helt usel bok än så länge. Har faktiskt läst flera fantastiska böcker. Bland dem kan nämnas Kunskapens frukt, Utan personligt ansvar, Att föda ett barn, Om du vågar, Sörja för de sina, Hundra procent fett och Det här är hjärtat.

Så mycket bra att jag inte kan välja en favorit! De är ju bra på olika sätt… Men om jag skulle försöka reducera favoritlistan lite grand så plockar jag nog ut Det här är hjärtat, Kunskapens frukt, Utan personligt ansvar och Om du vågar. Det här är hjärtat är berörande som få – en fantastiskt fin dikt om sorg. Kunskapens frukt är smart, roligt och tankeväckande om feminism och det kvinnliga könsorganet. Utan personligt ansvar är allmänt superbra om relationer – en väldigt insiktsfull bok. Och Om du vågar. Oj! Det är en överrumplande bra ungdomsbok (young adult, kanske det heter?) om cheerleadingtjejer.

Det här är hjärtat - Bodil Malmsten

Kunskapens frukt - Liv Strömquist

Utan personligt ansvar - Lena AnderssonOm du vågar - Megan Abbott


Kommentarer

7 svar till ”Halvvägs genom 2015”

 1. Håller helt med dig att runt 300 sidor är den bästa längden på en bok. Känner också igen mig i att det blir mest svenskt. Kul inlägg och proffsigt med cirkeldiagramen!

  1. Ja, 300 är helt klart en bekväm längd. På 300 sidor hinner det förhoppningsvis inte bli för babbligt!
   Kul att du gillar mina diagram. 😀

 2. Jag håller med dig helt om Det här är hjärtat. Ska ta mig en närmare titt på dina andra i kategorin ”fantastisk”.
  Som riskanalytiker uppskattade jag verkligen detta inlägg med både stapel- och cirkeldiagram 🙂 (kanske inspireras jag till något av mina egna framtida inlägg)

  1. Riskanalys låter spännande! 🙂
   Kul att du gillade min halvårssummering. Ser fram emot din – om du gör en. 🙂
   Jag blev helt tagen av Det här är hjärtat. Nu är jag väldigt inspirerad till att läsa mer poesi. 🙂

   1. Det här är hjärtat har väckt en poesi-nyfikenhet hos mig med!

 3. Vilket härligt inlägg med dina cirklar! Kommer ett mycket tråkigare sådant av mig i morgon… Då har jag räknat färdigt:)!

  1. Tack! Cirkeldiagram eller inte – jag älskar summeringar och statistik, så jag ser fram emot ditt inlägg. 😀

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.