Summering av 2015: min läsning i siffror och figurer

2015! Vilket år! Det här året går inte till historien som det år då jag slog personligt rekord i antalet lästa titlar, men jag tror verkligen att det här är året som har bjudit på överlägset flest starka läsupplevelser. Jag brukar vara snål med att dela ut höga betyg till utlästa böcker, men i år har jag strösslat toppbetyg omkring mig. Jag har läst bok efter bok som har varit så bra att jag saknar ord. Jag återkommer med vilka de böckerna är i ett senare inlägg. Idag fokuserar jag på… siffror. Här är alltså en summering av 2015 och min läsning.

Det blev 59 böcker till slut. Det kan kanske noteras att lästakten har varit… varierande. Det beror bland annat på följande: 1) jag skrev en avhandling och hade inte tid att plöja böcker under våren 2) jag flyttade i slutet av maj och tappade bort mina läsrutiner i flytten 3) i september kom jag på att jag inte ville läsa mina hyllvärmare, utan att jag ville kasta mig över mer nyutkomna böcker, och därför lånade jag en massa böcker från biblioteket – och biblioteket krävde tydligen tillbaka dem efter 2-3 veckor = stressläsning.

2015 Antal lästa böcker

Vad hände i september egentligen?

Antal böcker säger inte allt. Jag har läst både tegelstenar och noveller, om man säger så. Jag är svag för korta, tighta berättelser, men har i huvudsak läst lite sådär mellanlånga böcker på ca 300 sidor.

2015 Antal sidor

Som vanligt dras jag till böcker skrivna av svenska författare. Det är bara så. Jag läser endast böcker på svenska och då blir det väl lätt såhär.

2015 Ursprungsland (cirkel)

Om man tänker bort de svenska böckerna så gömmer sig främst böcker från olika engelsktalande länder. När det kommer till ursprungsländer så har jag nog aldrig läst såhär enformigt förut… 😮 Jag har inte ens lyckats plocka in något från någon nordisk granne. Det mest exotiska är typ… Tyskland?

2015 - Ursprungsländer

Vad hände med Afrika? Asien? Sydamerika? 😮

Betygen har jag redan nämnt. Jag har verkligen läst sjukt bra böcker i år – och inte ett enda bottennapp!! I år har jag delat ut toppbetyg till 14 böcker. 14 böcker!!

2015 - Betyg

2015 – året med de fantastiska böckerna. <3

Fördelningen mellan kvinnliga och manliga författare då? Jo, där är det som vanligt. Det vill säga: jag har mest läst böcker skrivna av kvinnor.

2015 - Könsfördelning

Obs att 38 + 24 inte blir 59… Men det beror på att en del böcker har flera författare.

Slutligen: jag brukar hävda att jag brukar vara sist på bollen när det gäller böcker. Jag är en sådan som lånar böcker och en sådan som läser gamla hyllvärmare jag redan har hemma. De där nya och spännande böckerna brukar hinna få några år på nacken innan jag läser dem. I år förde jag lite statistik över utgivningsår Det visade sig att jag enbart läst böcker från 1900-talet och att en stor del har kommit ut mellan åren 2010 och 2014. Men faktiskt! I år har jag läst förvånansvärt många böcker som faktiskt är från årets utgivning: 11 stycken! Jag är verkligen förvånad.

2015 - Utgivningsår


Kommentarer

4 svar till ”Summering av 2015: min läsning i siffror och figurer”

 1. Min läsning är ungefär lika exotisk som din 🙂

  Jag älskar dina fina cirkeldiagram!

  1. Tack!
   Skönt att inte vara ensam.. 😉 Det blir väl lätt lite väl Sverigecentrerat när man helst läser böcker på svenska..

 2. Kul sammanställning! Antal titlar är verkligen inte allt och du verkar ha läst riktigt många bra böcker i år. Hoppas det fortsätter så under 2016!

  1. Tack! Ja, det har verkligen varit ett lyckat läsår. Är verkligen överraskad över hur många bra böcker som har ramlat över mig under 2015. Hoppas du också får ett bra år och läsår 2016! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.