Nattvakten av Sarah Waters

5 anledningar till att läsa böcker

När jag såg bibbloannas instagram om att vara på resa utan bok påmindes jag om vilken lycka det är att läsa. Det är långt ifrån varje dag som jag har tid och lust att försjunka i en bok, men jag är ändå väldigt tacksam över att ha det här intresset, att ha böcker i mitt liv. Det skulle verkligen bli tomt utan. Mina fem bästa med att läsa:

1. Ja, som sagt, för den som är på resa är det verkligen härligt att ha en bok till ressällskap. Idag går det att roa sig med t.ex. film när man åker tåg eller flyg, men det är ändå inte riktigt samma sak. Är det en kortare resa kan ett mobilspel döda lite tid, men inte heller det är samma sak. En bok kan man alltid plocka upp, oavsett om resan är 5 min eller 5 h.

Nattvakten på ett tåg

2. Världen blir större. Visst, det finns många sätt att lära sig mer om människor, kulturer, världen. Det bästa sättet är att resa och mötas. Men det enklaste sättet är att läsa. Böcker kan lära mig lite om vad det kan innebära att vara mörkhyad och möta rasism, att vara hemmafru i 50-talets Sverige och de kan få mig att återupptäcka vad det innebar att gå på gymnasiet. Det är fantastiskt.

3. Man blir allmänbildad. Vi bär väl alla på våra små specialkunskaper, sådant vi gör på jobbet, facktermer som hör ihop med hobbies vi sysslar med. Med böcker kan man plötsligt lära sig små snuttar av andras specialkunskaper. Fälla träd? Måla porslin? Jobba som kirurg? Otroligt!

4. Man får makt. Eftersom kunskap är makt. Att kunna läsa och tolka en text är en färdighet som är lätt att ta för självklar, men som inte är ett dugg självklar. Inte för att analfabetismen är speciellt utbredd i den här världen lägre, men för att det tydligen är så att var femte niondeklassare i Sverige har dålig läsförståelse. Kan man inte läsa och förstå en text så förstår man heller inte sin omvärld och förstår man inte samhället så har man också mycket svårt att hävda sina rättigheter. Hur förvarar man sina rättigheter om man inte förstår vilka de är? Läsförståelse är makt.

5. Att läsa böcker är typ det roligaste fritidsintresse man kan ha. <3 Helt enkelt!


Kommentarer

4 svar till ”5 anledningar till att läsa böcker”

 1. Tror läsning är jätteviktigt för empatin, just för att man får se världen genom någon annans ögon. 🙂 Sen är det ett stort plus att det är väldigt underhållande också 😉

  1. Jag tror också att läsning är jätteviktigt. Det är fantastiskt att man kan få låna någon annans ögon en liten stund. 🙂
   Och ja, det är verkligen fantastiskt roligt att läsa. Dessutom. 🙂

 2. Profilbild för
  Anonym

  Håller med. Böcker har lärt mig mycket och jag har en annan förståelse för andra, tror jag.

  1. Man lär sig verkligen mycket av att läsa! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.