När jag var 14 läste jag Kort kjol, idag anses den vara för grov för 14-åringar

Med förvåning läste jag en liten notis i tidningen i helgen att Hammarö kommun har valt att plocka bort ungdomsboken Kort kjol av Christina Wahldén. Boken har används i undervisningen för åttondeklassarna, men nu är den bortplockad och föräldrar till eleverna planerar att anmäla boken till Skolinspektionen eftersom boken har ”ett språk som inte lämpar sig för barn”.

Kort kjol - Christina Wahldén

Jag är ytterst förvånad, som sagt. Boken kom ut första gången 1998 och handlar om en tjej som blir våldtagen. Jag var bara 11 år när den kom ut och då var jag för liten för att läsa, men när jag själv var i tonåren så var den fortfarande en typisk ungdomsbok som det skyltades med och som lyftes fram som bra litteratur för unga. Jag läste den själv år 2001, när jag av en händelse råkade gå i åttan, faktiskt. Jag har inte idag några starka minnen av den här boken. Den var säkert tankeväckande och intressant, men jag reagerade knappast på språket eller ordvalen. Jag har heller ingen som helst känsla av att boken var svår att ta in eller förstå, eller att den skulle vara för grov på något sätt. Det säger förvisso sig självt att ämnet är svårt, men det gör det ju inte mindre viktigt att prata om det. Idag finns det bilderböcker om döden. Bör det då inte finnas ungdomslitteratur som kan väcka samtal kring sexuella övergrepp? Visst, man är inte så gammal när man går i åttan, men när ska man prata om sexuella övergrepp då? Ska man blunda och tiga bort det och hoppas att problemet försvinner?

Det jag i och för sig kan tänka mig är att boken har åldrats och att det kanske finns nyare böcker som kan användas i undervisningen för att prata om det här ämnet, som ju tyvärr fortfarande är minst lika aktuellt som -98. Det är ju trist om bokens ålder gör att det blir svårare för dagens unga att relatera till den.

Jag tycker för övrigt att det är helt hopplöst att föräldrar tydligen har fått såhär mycket makt över en skola (och en hel kommun?) att de får gå in och censurera litteraturen. Emellanåt dyker tokstollar till föräldrar upp och kräver exempelvis att ”alternativa skapelseberättelser” ska berättas i skolan, men då finns det tack och lov direktiv som förbjuder sådant vansinne. Det borde vara lika självklart att ryta ifrån när föräldrar vill styra andra delar av undervisningen. Skolor borde inte vara så ängsliga. Föräldrar och deras barn är inte konsumenter som ska göras nöjda. Skolor har en större funktion än att fixa ett schyst nöjd kund-index. Ytterst måste det vara läraren som avgör vilken litteratur som är lämplig för att uppnå målen i undervisningen. Själv har jag dessutom mycket svårt att tro att åttondeklasser inte kan hantera Wahldéns böcker. Hon har för övrigt skrivit en hel rad böcker som känns som praktiska diskussionsstartare och som säkert med fördel kan plockas in i undervisningen på ett eller annat sätt. Hon har t.ex. skrivit en bok som handlar om djurrättsaktivism och en annan som handlar om att bli bortgift.

Nåja, en positiv sidoeffekt med hela den här historian är att boken har blivit nyaktuell, på ett lite bakvänt sätt. Den är just nu helt slutsåld, men jag har hört ryktas om att det ska tryckas upp fler exemplar. Tills vidare finns den som e-bok. Fram till 1:a november finns den till och med att ladda ned gratis hos Rabén & Sjögren.


Kommentarer

8 svar till ”När jag var 14 läste jag Kort kjol, idag anses den vara för grov för 14-åringar”

 1. Vad bra att vi är fler som uppmärksammar detta på våra bloggar! Jag håller helt med dig om att skolan måste våga stå för de pedagogiska val de gör och inte skall låta sig påverkas av föräldrar i så stor utsträckning. Låter skolan föräldrarna styra blir det en väldigt nyckfull utbildning och det gynnar inget barn i längden.

  1. Ja, det är bra att det här diskuteras, för det är så himla tokigt gjort av skolan/kommunen! Jag håller med dig om att föräldrar inte ska lägga sig i. Det ingår i lärarens yrke att lägga upp undervisningen. Som förälder måste man acceptera det tycker jag..

 2. Jag tycker det här stämmer ganska bra överens med min uppfattning om föräldrar som klemar bort sina barn på allehanda sätt. Det vore väl ett ypperligt tillfälle att visa dem hur världen faktiskt ser ut och att diskutera det. Då kanske de kunde ändra på världen när de växer upp.

  1. Ja, exakt, man löser ingenting genom att ”skydda” barn från verkligheten. Sådana här ämnen behöver diskuteras.

 3. Vi läste också den i skolan och som du säger jag har inte tagit skada av den och det kanske har kommit ut ny litteratur som man kanske kan byta till som känns bättre idag för att den är mer ny än den andra. Men jag minns det så väl att efter vi läst boken, hade vi diskussioner tillsammans med lärare om ämnet och alla blev berörda och hade en bra diskussion men ingen blev negativt påverkad. Men tyvärr är skolorna allt för mesiga ibland när det kommer till dessa saker. Allt för många tror att dem kan skydda barn och ungdomar mot ”läskiga ämnen”

  1. Vad bra att ni hade en givande diskussion efteråt. Det här känns som en bra bok att faktiskt diskutera och det är nog så den har använts i t.ex. Hammarö. Jag tycker också att skolan borde stå på sig mer när föräldrar lägger sig i. I det här fallet känns det uppenbart att enstaka föräldrar har överreagerat. Trist!

   1. Ja det är otroligt trist faktiskt. Många lärde sig väldigt mycket efter den diskussionen. Vi fick även information vad man ska/kan göra om man råkar ut för detta själv eller känner någon som råkar ut för en sådan sak, vem man kan kontakta etc. Väldigt bra. Men vad jag förstod reagerade dem på att dem tyckte våldtäktsscenen var för grov.

    1. Det låter som att din skola verkligen gjorde något bra av den här boken. Själv minns jag inte något särskilt från Kort kjol eftersom det var så länge sedan jag läste den. Det är möjligt att den är lite väl grov. Å andra sidan kan dagens 14-åringar se filmer med hur mycket ultravåld och hat som helst utan att det väcker någon större uppståndelse. Jag har svårt att tro att Kort kjol är SÅ magstark. Men vad vet jag..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.