Tematrio: Kläder

Som vanligt ligger jag helt efter med Tematrio, men här kommer en riktig kluring som jag har haft på lager: kläder. Berätta om tre (gärna bra) böcker med kläder i titeln!

Kort kjol är en ungdomsroman som tar upp ämnet våldtäkt. Den är skriven av Christina Wahldén, som inte bara skriver bra böcker, utan också är bra på att ta upp svåra ämnen.

Hjalmar Söderberg är en av de stilistiskt bästa författare jag vet och inte minst har han skrivit många bra noveller. En av dem är Pälsen, som är riktigt tankeväckande och fin berättelse om en fattig man, som för en kort stund får sig ett helt nytt liv när han lånar en päls och på så sätt gör en klassresa.

Nu kanske inte det här är ett klädesplagg, men… temat är faktiskt ganska klurigt. Som tredje bok tar jag den gamla bestsellern Flicka med pärlörhänge, som kretsar kring konstnären Vermeer och hans tjänsteflicka, som en dag börjar sitta modell för honom. Den brukar beskrivas som en kärleksberättelse, men jag såg den mest som en fascinerande bok om hur en målning växer fram.


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Kläder”

  1. Pälsen är en fantastisk novell. Så mycket berättelse på så korta sidor. Den kanske är på topp 5 noveller i mitt liv?

    1. Den är även högt upp på min topplista; i sällskap med Kyssen av samma författare.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.