En man som heter Ove, filmen

Som så många andra har jag sett filmatiseringen av Fredrik Backmans bestseller En man som heter Ove nu i jul. Jag har förstått att filmen har gjort succé. I min hemkommun blev det kaos på biografen eftersom de inte har något system för att förboka biljetter och det sedan kom så mycket folk att de inte ens tog sig in. Hehe.

Jag gillade boken, som handlar om 59-årige Ove, som har utsett sig själv till kvarterets egna ordningspolis. Han retar gallfeber på en och annan i sin iver att hålla området fritt från bilar, felparkerade cyklar och så vidare, men när kvarterets invånare väl lär känna honom så hittar de en sant godhjärtad man. När boken tar sin början har Ove nyligt blivit änkling och har bestämt sig för att avsluta sitt liv. När den bullrige Parvaneh flyttar in i grannhuset så blir han förhindrad att göra verklighet av sina fruktansvärda planer. Det är en superfin bok, på många sätt. Genom berättelsens gång tinar Ove verkligen upp och en massa intressanta karaktärer korsar hans väg på olika sätt. Dock måste jag säga att läsupplevelsen har växt med tiden och att jag faktiskt inte tyckte att boken var sådär superfantastisk när den precis var utläst. Visst gillade jag boken, men jag tyckte också att mycket i den kändes lite sökt och klyschigt. Boken är fylld med en sympatisk bredd av människor, både vad gäller etniskt ursprung, sexuell läggning, ålder och så vidare. Och ja, det är ju bra, tycker jag. Men ibland kändes det faktiskt lite tillkämpat på något sätt.

Men efter att ha hört allas lovord och höra såväl vänner som kollegor, släktingar, bokcirkelkamrater och folk som man inte ens trodde läste böcker, hylla den här boken, ja, då smälter ju även jag. Det är uppenbart att det här är en bok som har berört och roat ovanligt många läsare.

Det glädjer mig något oerhört att Rolf Lassgård har gjort en fin tolkning av Ove. Filmen är boken trogen, även om mycket såklart har klippts bort, och det är helt klart en lyckad filmatisering. En riktigt bra och värmande film!


Kommentarer

4 svar till ”En man som heter Ove, filmen”

  1. […] Bokblomma; Bokföring enligt Monika; Erikas bokprat; klok som en bok; Lottens bokblogg; Zellys bokblogg […]

  2. […] varför inte börja med En man som heter Ove, som jag redan har nämnt? Det är så många som har läst den här boken och/eller sett filmen, […]

  3. boken har sålts över en halv miljon!

    1. Oj, det var många! Visste inte att den har sålt i så många exemplar, men det förvånar mig inte att den har gjort det. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.